ZMIJA KO U PRIČI  Stepski smuk u spavaćoj sobi u centru Vranja!
Foto: Printscreen Udruženje Za Zaštitu Gmizavaca I životne Sredine "Poskok"

Nisuopasne ali...

ZMIJA KO U PRIČI Stepski smuk u spavaćoj sobi u centru Vranja!

Srbija -

Zmija stepski smuk ušla je u spavaću sobu jedne porodice u strogom centru Vranja, u Beogradskoj ulici.

Na poziv nadležnih reagovalo je Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine “Poskok” iz Vladičinog Hana.Vladica Stanković iz tog udruženja izašao je na lice mesta i uhvatio zmiju.Prema njegovim rečima zmija, dužine metar i po, izašla iz spavaće sobe i sakrila se udvorište između cepanica za ogrev.- Reč je zmiji stepski smuk, koja nije otrovna, ali ipak treba biti oprezan.

Na njihovo pojavljivanje utiču vremenske prilike, karakteristične za ovaj period, a kreće i vreme parenja. Na našem području ih ima dosta. Mi imamo i jedinstvene dve vrste. Imamo četvoroprugastog smuka i vrstu šilat samo u dolini Pčinje. Ove godine, kao nikada ranije, ima zmija u samom gradskom jezgru Vranja. Nikada do sada se nije dešavalo da ih bude toliko u baštama, napuštenim zgradama ali i parkovima - kaže Stanković.On kaže da je udruženje “Poskok” jedino u Srbiji sa sertifikatom Zavoda za zaštitu životne sredine.-Sve gmizavce koji uđu u urbane sredine hvatamo i bezbedno vraćamo u prirodno stanište. Držimo edukaciju deci o zmijama na poziv nadležnih.Ove godine u gradskim jezgrima u Vranju i Vladičinom Hanu učestala je pojava poskoka, koji su otrovnice. Nijedna životinja kao zmija ne može da očisti glodare koji su prenosioci mnogih bolesti, zato su važne u lancu ishrana .Zmije su zaštićena vrsta i u Srbiji – navodi Stanković.Ni jednu zmiju ne treba ubijati. Ako je primetite, odmah pozovite komunalnu policiju, vatrogasce ili udruženje „Poskok“. Ujed se retko dešava samo kada je zmija ugrožena, one to rade u odbrani.Mi ćemo zmiju uhvatiti na bezbedan način i vratiti je u prirodu, jer je izuzetno korisna životinja u lancu ishrane - podseća Stanković.

Stanković i „Poskok” ovog proleća intervenisali su nekoliko puta u Vranju, a najupečatljivi je slučaj ucentru grada kada su kod zgrade pozorišta uhvatili mladog smuka. Intervencija je bilo I u bujanovačkom selu Srpska kuća, kada su iz udruženja hvatali zmije koje su se pojavljivale iz temelja tamošnje škole.T. Stamenković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track