PRVI CENTAR ZA MENTALNO ZDRAVLJE U KIKINDI: Humaniji tretman pacijenata prioritet lekara
Foto: Saša Urošev

U skladu sa najvišim evropskim standardima

PRVI CENTAR ZA MENTALNO ZDRAVLJE U KIKINDI: Humaniji tretman pacijenata prioritet lekara

Srbija -

KIKINDA: Zahvaljujući radu kikindskog Centra za mentalno zdravlje, prve ustanove tog tipa u Srbiji, pacijentima sa ovakvim zdravstvenim tegobama omogućeni su humaniji uslovi lečenja, ali i mogućnost integrisanja u društvu, zahvaljujujući podršci porodice.

Centar se nalazi u renoviranim prostorijama nekadašnjeg Antituberkuloznog dispanzera, u strogom centru Kikinde. U skladu sa najvišim evropskim standardima, sa pacijentima nepunih godinu dana, rade stručnjaci Specijalne psihijatrijske bolnice “Sveti Vračevi” iz Novog Kneževca, kojoj je na konkursu EU za unapređenje položaja obolelih od mentalnih bolesti, odobren projekat vredan oko 200.000 evra.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Humanizacija prostora, reforma velikih psihijatrijskih bolnica, razvoj alternativnih službi koje pacijentima nude mnogo humanije uslove lečenja, osnovni su ciljevi ustanove regionalnog karaktera kao što je kikindski Centar­ ocenio je prof.dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja I dodao da se na ovaj način rastrećuje specijalizovane institucije i bolnice.

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Otvaranjem ovakvih centara želimo da smanjimo broj postelja u bolnicama, ali I da pacijentima omogućimo da budu što bliže zajednici­ poručio je on prilikom posete ovoj ustanovi.

Zahvaljujući primeni savremenog koncepta lečenja, uz humaniji tretman pacijenata, i podrškusredine i porodice, efekti rada su više nego pozitivni: Dosad smo zbrinuli 280 korisnika, a 63 korisnika su povratnici, pacijenti koji imaju intervencije i krize i zbrinuti su u novokneževačkoj Specijalnoj bolnici. To znači da se najveći broj korisnika Centra zadržava u svojoj sredini, u porodici. Samo šest odsto pacijenata je rehospatilizovano, kazala je dr Jovanka Petrović, direktorka Specijalne psihijatrijske bolnice "Sveti vračevi".

Foto: Saša Urošev
Foto: Saša Urošev

Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde, rekao je da se lokalna samouprava, kao partner, uključila u realizaciju ovog projekta.­

Grad je prepoznao značaj Centra. Nakon skoro godinu dana rada, uverili smo se u dobre rezultate rada ove institucije­, ocenio je Markov.Beznađe, nemaština i bolest vode u smrt

Sever Banata I Bačke u našoj zemlji prednjači po broju samoubistava, a stručnjaci ističu da beznađe, nemaština i bolest vode u smrt.

Od 1995. do 2009. godine, u Severnobanatskom okrugu je ruku na sebe diglo čak 846 ljudi. Povod ili takozvani „okidač“, može da bude i neki sitan, za posmatrača besmislen događaj.

Potrebno je da porodica i okruženje prepoznaju ljudsku patnju i očaj, i depresivnu osobu upute nama,­ savetuju lekari.

Tekst i Foto: Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track