Prvi Centar za mentalno zdravlje u Srbiji
Foto: Saša Urošev

Bolji uslovi za ljude s psihičkim problemima

Prvi Centar za mentalno zdravlje u Srbiji

Srbija -

U skladu s najvišim evropskim standardima, sa pacijentima nepunih godinu dana rade stručnjaci Specijalne psihijatrijske bolnice „Sveti vračevi“ iz Novog Kneževca

KIKINDA - Zahvaljujući radu kikindskog Centra za mentalno zdravlje, prve ustanove tog tipa u Srbiji, pacijentima sa psihičkim tegobama omogućeni su humaniji uslovi lečenja, ali i mogućnost integrisanja u društvo, zahvaljujući podršci porodice.Centar se nalazi u renoviranim prostorijama nekadašnjeg Antituberkuloznog dispanzera, u centru Kikinde. U skladu s najvišim evropskim standardima, sa pacijentima nepunih godinu dana rade stručnjaci Specijalne psihijatrijske bolnice „Sveti vračevi“ iz Novog Kneževca, kojoj je na konkursu EU za unapređenje položaja obolelih od mentalnih bolesti odobren projekat vredan oko 200.000 evra.

- Humanizacija prostora, reforma velikih psihijatrijskih bolnica, razvoj alternativnih službi koje pacijentima nude mnogo humanije uslove lečenja, osnovni su ciljevi ustanove regionalnog karaktera kao što je kikindski centar - ocenio je Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja.Efekti rada su odlični.- Dosad smo zbrinuli 280 korisnika, a 63 korisnika su povratnici, pacijenti koji imaju intervencije i krize i zbrinuti su u novokneževačkoj Specijalnoj bolnici. Samo šest odsto pacijenata je rehospitalizovano - kazala je dr Jovanka Petrović, direktorka Specijalne psihijatrijske bolnice „Sveti vračevi“(S. U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja