PTIČJI GRIP: Proglašena zaraza pored Srebrnog jezera
Foto: Shutterstock

Preduzete mere

PTIČJI GRIP: Proglašena zaraza pored Srebrnog jezera

Srbija -

VELIKO GRADIŠTE - Područje u blizini sela Kisiljevo kraj Srebrnog jezera u poluprečniku od tri kilometra proglašeno je zaraženim, a od 10 kilometara ugroženim od ptičjeg gripa kod divljih gusaka, saopštila je danas Uprave za veterinu.

Da bi se suzbila zarazna bolesti (avijarna influence) kod divljih gusaka naredjeno je da se domaća živina drži zatvorena i da se pooštre biosigurnosne mere i onemogući njen kontakt sa divljim pticama.

Zabranjen je promet živine, jaja i ptica 15 dana od dana proglašenja zaraze, kao i prometa živinskog mesa, mesa pernate divljači i proizvoda od živinskog mesa iz zaraženog područja.

Zabranjeno ;je održavanje sajmova, okupljanje, priredjivanje izložbi, takmičenja ptica, naseljavanje lovišta pernatom divljači i promet pernate divljači, navodi se u saopštenju.

Neophodno je svaku promenu zdravstvenog stanja i povećan procenat uginuća živine kao i eventualna uginuća divljih ptica a posebno ptica selica odmah prijaviti veterinarskoj službi, veterinarskoj inspekciji i lokalnom kriznom štabu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

OTKRIVAMO: Kako da sprečite nastanak alergija?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track