RASULO U NOVOSADSKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA: Žene čekaju na ginekološki pregled i po mesec i po dana
Foto: Shutterstock

Manjak lekara specijalista

RASULO U NOVOSADSKIM DOMOVIMA ZDRAVLJA: Žene čekaju na ginekološki pregled i po mesec i po dana

Srbija -

Dom zdravlja ima samo 18 ginekologa, pa Novosađanke sve češće plaćaju usluge privatnika.

U Domu zdravlja objašnjavaju da bi, prema normativu, trebalo da imaju 25 ginekologa i da zbog manja specijalista lekari imaju između 4.000 i 6.000 pacijentkinja, što je duplo više od proseka u Srbiji. Najveće gužve su u domovima zdravlja "Liman" i "Zmaj Ognjena Vuka".

- Svaki ginekolog u našim zdravstvenim ustanovama dnevno pregleda i po 40 pacijentkinja - kažu u Domu zdravlja.

- Trebalo je da sačekam mesec i po dana na pregled kod ginekologa koji mi je bio potreban zbog operacije. Nisam mogla da čekam i izdvojila sam 6.000 dinara koliko je koštao pregled i ultrazvuk u privatnoj ordinaciji. Da nisam to uradila na vreme, morala bih čekati narednih pola godina na novi termin za smeštaj u bolnicu, a to zaista ne mogu jer moram hitno da operišem polipe - kaže Biljana Zvečević.

Manjak ginekologa u Službi za zdravstvenu zaštitu žena u novosadskim domovima zdravlja razlog je dugačkih lista čekanja.

U Domu zdravlja objašnjavaju da situaciju otežava zabrana zapošljavanja radnika u javnom sektoru, a problem će, nadaju se, biti ublažen naredne godine kad se očekuje da se troje ginekologa vrati sa specijalizacije.

- Letnji meseci su vreme godišnjih odmora i tada je, razumljivo, manje lekara. Hitni slučajevi imaju prioritet, a ostali mogu da sačekaju izabranog lekara - objašnjavaju u Domu zdravlja.

Trudnice plaćaju najskuplje preglede

U privatnim klinikama konsultacije s ginekologom koštaju 1.500 dinara, a pregled 2.500. Aminocintezu, odnosno kontrolu plodove vode trudnice plaćaju 40.000 dinara, a na ove rezultate u državnim ustanovama buduće majke čekaju i do sedam nedelja.

(Blic/Slađana Aničić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track