RAZDOR U BUJANOVCU: Albanski odbornici zahtevaju da se Karađorđev trg nazove po Skenderbegu
Foto: Beta

Odluka na ministarstvu

RAZDOR U BUJANOVCU: Albanski odbornici zahtevaju da se Karađorđev trg nazove po Skenderbegu

Srbija -

BUJANOVAC - Savet za međunacionalne odnose Skupštine opštine u Bujanovcu prihvatio je promenu naziva Trga Karađorđa Petrovića u Skenderbegov trg. Za predlog da centralni gradski trg nosi naziv Skenderbega bila su trojica albanskih i jedan član Saveta romske nacionalnosti. Protiv predloga bila su dva Srbina i jedan Rom.

Odbornici su ovakvu odluku usvojili 30. juna sa 22 glasa za i 14 glasova protiv. Za su bili albanski odbornici, a protiv srpski, iako je vladajuća koalicija mešovita. Pošto je tu odluku sada potvrdio i Savet za međunacionalne odnose, ona je upućena Ministarstvu na odobrenje.

Zamenik predsednika opštine dr Stojanča Arsić kaže da je odluka o preimenovanju trga sporna zbog toga što je doneta bez saglasnosti srpske strane. Boban Pavlović, načelnik Odeljenja za finansije, očekuje da Ministarstvo ne uvaži odluku albanske većine.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Sličan pokušaj Albanaca propao je u februaru 2012, kada je resorno ministarstvo odbilo da preimenuje trg. Opravdano je nezadovoljstvo Srba, jer bi promena imena trga poremetila međunacionalne odnose i političku stabilnost u Bujanovcu - kaže Pavlović za "Blic".

Ko je bio Skenderbeg

Skenderbeg, Đerđ ili Đurađ Kastriot je junak iz 15. veka, borac protiv turske najezde. Svojataju ga balkanski narodi, a najviše Albanci i Srbi. Zna se da mu je majka bila Srpkinja Vojislava, a otac Đon ili Jovan Kastriot, koga takođe svojataju i Srbi i Albanci.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track