REKONSTRUKCIJA HOLA GRADSKE KUĆE U KIKINDI: Majstori pronašli 8 uljanih slika s kraja 19 veka
Foto: Saša Urošev

Sledi konzervacija i restauracija

REKONSTRUKCIJA HOLA GRADSKE KUĆE U KIKINDI: Majstori pronašli 8 uljanih slika s kraja 19 veka

Srbija -

KIKINDA - Najlepše zgrade u centru Kikinde, izgrađene su krajem 19. veka, po uzoru na slične građevine u Beču i Budimpešti. Po lepoti i rakoši posebno se izdvaja Gradska kuća.

U kombinaciji neobaroknog i neorenesansnog stila, ova zgrada jedan je od simbola grada i pod zaštitom je države.

Ovih dana u njoj je započela rekonstrukcija hola i glavnog stepeništa. Kada su neimari podigli skele i počeli da skidaju boju sa plafona koji je prokišnjavao, otkrili su osam raritetnih uljanih slika koje datiraju nešto pre 1894. godine, kada je okončana izgradnja Gradske kuće. Takvog je mišljenja i Goran Bolić, konzervator­restaurator iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Subotice.

Pod nadzorom stručnjaka ove ustanove, obavlja se sanacija hola i stepeništa Gradske kuće:­

- Mi ćemo konzervirati, a potom i restaurirati osam uljanih slika, koje se nalaze u svodu iznad glavnog, svečanog stepeništa. Slike su delo veštog majstora i oslikane su verovatno pre završetka gradnja zgrade. Sve slike će biti potpuno očuvane­ kaže Bolić i potvrđuje da će urediti i zidnu dekoraciju, kako bi se u potpunosti sačuvao originalni izgled unutrašnjosti ovog zdanja.

Ljuban Sredić, načelnik Gradske uprave, navodi da će za radove, čiji se završetak očekuje do 1.oktobra, biti izdvojeno 1,2 miliona dinara.

- Radovi su bili neophodni, a trebalo ih je i ranije preduzeti zbog oštećenja tavanice koja je prokišnjavala. Sada će se sanirati samo hol, dok je u drugoj fazi planirana restauracija Svečane sale­rekao je Sredić.Obnovljeni toranj i spoljna fasada

Pre pet godina je rekonstruisana spoljna fasada Gradske kuće. Tada su obnovljeni toranj i krov. Zamenjena je stolarija, ali ne i unutrašnjost zdanja koje dominira kikindskim trgom. Posebno je bio problematičan toranj, koji je zbog dugogodišnjeg prokišnjavanja bio oštećen.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track