RIBOLOVCI SE POBUNILI: Namešteno gazdovanje vodama!
Foto: Profimedia

Ogorčeni

RIBOLOVCI SE POBUNILI: Namešteno gazdovanje vodama!

Srbija -
Zajednica organizacija ribolovaca tvrdi da oni treba da upravljaju Zapadnom Moravom, Limom i Drinom, a ne privatnik

UŽICE - Zajednica organizacija rekreativnih i sportskih ribolovaca, koja broji više od 3.500 članova iz Užica, Požege, Arilja, Kosjerića, Ivanjice, Bajine Bašte, Ljubovije, Čačka, Lučana i Gornjeg Milanovca, veruje da je došlo do nameštanja prilikom izbora gazdovanja vodama iz sliva Zapadne Morave, Lima i Drine, koje je pripalo privatnom preduzeću iz Prijepolja.Na konkursu koji je objavilo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine za ustupanje na korišćenje ribarskog područja „Zapadna Morava“ 19. novembra prošle godine javila su se dva kandidata, i to pomenuta zajednica, koja predstavlja 10 opština, i privatno preduzeće iz Prijepolja.

- Konkurs su pratile očigledne neregularnosti, koje se najpre ogledaju u naknadno određenoj bodovnoj listi koja je doneta na sastanku komisije održanom 30. novembra i do okončanja konkursa nije nam bila poznata. Mi smo dokumentaciju predali poštom baš na taj dan. Takođe, sporna je i odluka o izmeni konkursa kojom je rok za prijavu produžen za 14 dana, ali ni u ovoj odluci od 2. decembra nije objavljena bodovna lista, kao ni na zvaničnom sajtu ministarstva - navodi se između ostalog u saopštenju zajednice „Zapadna Morava i Drina“.

- Komisija je 4. januara ove godine donela odluku da se ribarsko područje Zapadna Morava, na osnovu očigledno neobjektivnog, neprincipijelnog, pogrešnog i očigledno pristrasnog stava konkursne komisije, ustupi na korišćenje u narednih 10 godina privatnom preduzeću iz Prijepolja, koje je, prema podacima iz APR, osnovano sa 5.000 dinara osnivačkog kapitala i registrovanom delatnošću - botaničke bašte i zoo-vrtovi.Odluka još nije pravosnažna i zajednica je uložila prigovor nakon uvida u konkursnu dokumentaciju, kada su uočili da su u svemu ispunili više kriterijuma.- Našli smo i dokaze da je drugom kandidatu bodovna lista bila unapred poznata, što ga je stavilo u povlašćeni položaj prilikom bodovanja, posebno materijalno-tehničkih sredstava. Između ostalog, povećanje ribljeg fonda planira kroz čuvanje prirodnog mresta riba, koje praktično ne postoje! - saopštila je Zajednica.Oni upozoravaju da su dva privatnika, koja su u prethodnom periodu gazdovala ovim vodama, dovela do uništenja ribljeg fonda i da od 2008. nije bilo poribljavanja.

MinistarstvoNE VRŠITE PRITISAKIz Ministarstva poljoprivrede kažu da su ove tvrdnje netačne i napominju da konkurs još nije završen:- Vrlo je važno da komisija koja odlučuje o konkursu ne bude izložena optužbama ovog tipa koji mogu da se smatraju svojevrsnom vrstom pritiska. Napominjemo da je konkurs objavljen javno i da su kriterijumi utvrđeni vrlo jasno i transparentno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja