ŠABAC: 200 grama suve šljive prodato za 2.500 dinara
Foto: Promo

ŠABAC: 200 grama suve šljive prodato za 2.500 dinara

Srbija -

Sušenje voća pre plasmana na tržište, šabačkim poljoprivrednicima donelo je veću zaradu. Suve kruške, šljive i čips od jabuke napravljeni u domaćinstvima Mačve i Pocerine uskoro će se naći na rafovima prodavnica.

Šabac je u saradnji sa Inicijativom za razvoj i saradnju (IDC) omogućio malim poljoprivrednim gazdinstvima da dođu do konkretnih proizvoda. Voće suše kod svoje kuće u mobilnim sušarama, a proizvode pakuju i prodaju putem socijalnog preduzeća „Agro Iris“ brendirane pod nazivom „ZAdruga“.Danas je u Gradskoj kući u Šapcu predstavljeno prvo komercijalno pakovanje sušene šljive.

- Uspeh najbolje uspeva. Naš današnji zadatak bio je da ove proizvode, lepo upakovane i brendirane, predstavimo direktorima i vlasnicima velikih marketa u Šapcu. Očekujem da se uskoro ovo suvo voće nađe na rafovima trgovina. Želimo da ovaj nov, zdrav i kvalitetan proizvod prvo stigne do naših sugrađana, a da se kasnije prodaje i u drugim gradovima, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović i dodao da je jedan od zadataka Grada da poljoprivrednici zarade više i da žive bolje od svog rada.A nakon predstavljanja organizovana je licitacija za prvo komercijalno pakovanje, čiju autentičnost su svojim potpisima potvrdili gradonačelnik i učesnici u projektu. Prisutni su se nadmetali ponudama za 200 grama šljive, koja je na kraju prodata za 2.500 dinara. Projekat koji je Grad Šabac započeo sa partnerima iz IDC-a, primer je kako se u poljoprivredi može dodatno zaraditi preradom proizvoda pre prodaje. Osnovni cilj za pokretanje ovog projekta i osnivanje preduzeća je socio-ekonomsko jačanje malih poljoprivrednih proizvođača implementacijom inovativnog modela ruralnog razvoja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja