Šabac: U selima i kultura i infrastruktura
Foto: Promo

Šabac: U selima i kultura i infrastruktura

Srbija -

U selu Nakučani kod Šapca organizovana је otvorena izložba sa 18 radova umetnika iz Srbije i regiona. Izložba je finansirana u okviru projekta Grada Šapca sa ciljem da poboljša kvalitet života u seoskim mesnim zajednicama. Pored toga što Šabac ulaže u kulturu u svojim selima, jedinstven je grad u Srbiji i po tome što vraća novac prikupljen od poreza na imovinu nazad u sela, a meštani odlučuju kako će taj novac potrošiti.

Izložba na otvorenom nije iznenadila meštane Nakučana, jer je u ovom pocerskom selu davne 1833. godine odigrana prva pozorišna predstava u Srbiji, a ta prvina ljubomorno se čuva do danas.

U ovom selu organizuju se godišnje likovne kolonije, a škola poseduje više od 40 umetničkih dela.

Šabac je prvi grad u Srbiji i po tome što sprovodi suštinsku decentralizaciju - prošle godine u ovom gradu doneta je odluka da se novac prikupljen od porez na imovinu vraća u sela. Meštani sela zatim odlučuju gde će taj novac ulagati.

Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović najavljuje referendume u svim selima na kojima će meštani imati priliku da se izjasne za konkretne projekte.

-Meštani najbolje znaju šta je potrebno njihovoj mesnoj zajednici. Ponosan sam kada u praksi vidim rezultate naše politike decentralizacije. Sledeći korak je da građanima omogućimo da neposredno odlučuju šta je za njih najvažnije. Zato je naš plan da tokom 2017. godine organizujemo referendume u selima na kojima će se odlučivati o najvažnijim temama. Jedino tako će građani osetiti da se novac troši na pravi način i da oni direktno odlučuju o tome, rekao je gradonačelnik Zelenović.

Zamenik predsednika Skupštine grada Prodan Panić, inače meštanin Nakučana, zadovoljan je kvalitetom života u svojoj mesnoj zajednici.

-Iako su Nakučani selo u kom se najveći broj stanovništva bavi poljoporivredom, ponosan sam što vidim da je otvaranje izložbe okupilo ovako veliki broj meštana. Ovo je selo sa aktivnim stanovnicima, pa podržavamo ideju da se novac od poreza vrati u naše mesto i da ljudi koji tu žive odluče kako će se te pare trošiti. Prethodnih godina dosta se radilo u selu, rekonstruisane su prostorije mesne kancelarije, niskonaponska mreža, javna rasveta, a mnogo novca je uloženo u putnu infrastrukturu, u šljunčenja i asflatiranja. Takođe je ulagano u sport i kulturu, kazao je Panić.

U Nakučanima je u toku izgradnja parohijskog doma, a u proteklom periodu kompletno je renovirana škola.

Nakon odluke Grada da novac vraća na raspolaganje meštanima, naplata poreza na imovinu u Šapcu se utrostručila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track