SALMONELA UBILA TROJE STARACA: Zarazili se nedovoljno kuvanim uskršnjim jajima
Foto: Profimedia

Tuga u Domu za stare „Pero Marić“

SALMONELA UBILA TROJE STARACA: Zarazili se nedovoljno kuvanim uskršnjim jajima

Srbija -
Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75) posle šest dana mučenja preminuli u domu za stare u čačanskom selu Vranići. Zaražena još 41 osoba

ČAČAK - Troje ljudi, Petar Perišić (88), Sofija Vukelić (77) i Stefan Josić (75), preminuli su pretprošle noći u privatnom Domu za stare „Pero Marić“ u čačanskom selu Vranići.Podsetimo, Kurir je pre tri dana pisao da je u ovoj ustanovi zaražena čak 41 osoba, od njih sedmoro zaposlenih. Prema dosadašnjim epidemiološkim ispitivanjima, ustanovljeno je da su svi oni zaraženi salmonelom.Simptomi trovanja- Naše ekipe su po pozivu iz Vranića izašle na teren i tada smo konstatovali smrt tri osobe, a dvoje štićenika doma je kolima Hitne pomoći prevezeno na infektivno odeljenje čačanske bolnice - potvrdio je za Kurir dr Slobodan Vidojević, načelnik Hitne pomoći.Od troje preminulih, dvoje ljudi je imalo simptome trovanja, povišenu temperaturu, dijareju, mučninu i bolove u stomaku. Prve znake zaraze štićenici su osetili još u ponedeljak, odmah nakon Vaskrsa, pa se pretpostavlja da su se zarazili farbanim jajima, koja očigledno nisu bila dovoljno termički obrađena.Epidemiolog čačanskog Zavoda za javno zdravlje dr Aksentije Tošić kaže da se mora utvrditi uzrok pojave bakterije.- Na osnovu analiza uzetih uzoraka stolice obolelih ustanovili smo da je reč o bakteriji salmoneli. Čekaju se rezultati analize uzoraka hrane, vode i prostorija u domu, nakon čega će se utvrditi odakle je zaraza potekla - rekao je dr Tošić i istakao da su oboleli pod neprestanim lekarskim nadzorom.Rodbina traži odgovoreRodbina korisnika staračkog doma je šokirana zbog trovanja troje ljudi. Ćerka jednog od štićenika M. N. kaže da je zbog straha od zaraze odmah htela da odvede oca iz ove ustanove.- Mi smo još na prve vesti o trovanju želeli da ga odvedemo kući, ali su nam rekli da to nije pametna ideja, najpre zbog zaraze, a potom i zbog njegovih godina i krhkog zdravlja. Nadam se da će istražni organi utvrditi šta se tamo zapravo dešava - rekla nam je M. N.Do zaključenja broja nismo dobili odgovore od Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva rada i socijalne politike.

Upozorili smo... Kurir 17. 3. 2015
Upozorili smo... Kurir 17. 3. 2015

Pero MarićMOJ DOM RADI DOBROVlasnik Doma Pero Marić povodom smrti štićenika kratko je izjavio da njegov dom radi dobro. Kako je Kurir pisao, on poseduje i veliko pogrebno preduzeće, a bivša radnica ga je optužila da se isto vozilo koje služi za pogrebne usluge koristi i za prevoženje namirnica. Marić je to negirao, a prošle godine Ministarstvo rada je donelo rešenje o privremenom zatvaranju doma. Nakon otklonjenih nedostataka dom je nastavio da radi.

Ministarstvo zdravljaPOJAČANE HIGIJENSKE MEREIz Ministarstva zdravlja kažu da su sanitarni inspektori izvršili vanredan nadzor.- Naložen je sanitarni pregled svih zaposlenih lica, kompletna dezinfekcija objekta, pojačana lična higijena, kao i pooštrena higijena posuđa, radnih površina i pribora za jelo - kažu iz Ministarstva zdravlja.

InspekcijaRADNIKA MALO I RADE NA CRNOInspekcija Ministarstva rada utvrdila je da dom nema dovoljno zaposlenih i ima neprijavljene radnike. Ministarstvo je saopštilo i da je 24. januara 2014. Mariću naloženo da zatvori ilegalni dom za stare, što je i urađeno, a da je 14. aprila 2014. dobio licencu za rad na pet godina. Od tad, navodi Ministarstvo, nije bilo primedaba na rad doma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track