Šapčani imaju plan za zapošljavanje i jeftinije grejanje
Foto: PR

Šapčani imaju plan za zapošljavanje i jeftinije grejanje

Srbija -

Pred odbornicima Skupštine Šapca na sledećoj sednici će se naći Lokalni akcioni plan zapošljavanja u 2017. godini, koji su danas podržali članovi Gradskog veća ovog grada.

Pored plana za zapošljavanje, podršku su dobili i predlozi za osnivanje Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti i pokretanje projekta izgradnje toplane na biomasu u Šapcu.

Glasanjem za ili protiv, odbornici će se izjasniti o planu zapošljavanja čije finansiranje je planirano iz lokalnog i republičkog budžeta.

To su programi podsticaja za zapošljavanje žena starijih od 58 godina i muškaraca starijih od 60.

Grad je predvideo i novac za obuke koje povećavaju mogućnosti za zapošljavanje kao što je učenje programiranja i stranih jezika, ali i obuke za konkretne poslove za investitore koji žele da zaposle Šapčane.

Posebnu podršku Šabac želi da ponudi preduzetnicima kroz plaćanje računovodstvenih usluga, što je značajna ušteda za njih. Ako se Lokalni akcioni plan usvoji na Skupštini podrška neće izostati ni za osnivanje zadruga, javne radove i stručnu praksu i zapošljavanje medicinskih radnika.

Energetska nezavisnost Šapca sa toplanom na biomasu

Gradski većnici glasali su za osnivanje Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti kako bi se pružila podrška unapređenju energetske efikasnosti, primeni obnovljivih izvora energije i zaštiti životne sredine.

Ako odbornici usvoje predlog većnika, nakon sledeće Skupštine pokrenuo bi se postupak realizacije projekta za izgradnju toplane na biomasu kroz javno-privatno partnerstvo.

Računi za grejanje u tom slučaju bili bi manji, a biomasa bi se dobijala sa njiva Mačve i Pocerine pa bi i šabački poljoprivrednici bili u prilici da zarade više.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track