ŠARČEVIĆ U PARAĆINU I ĆUPRIJI: Moramo da oslušnemo potrebe privrede da bismo planirali upis u škole
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

ŠARČEVIĆ U PARAĆINU I ĆUPRIJI: Moramo da oslušnemo potrebe privrede da bismo planirali upis u škole

Srbija -

PARAĆIN - Planovi upisa u srednje škole polako se moraju transformisati kako bi u narednim godinama u potpunosti odgovarali potrebama privrede, rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević tokom posete Mašinsko-elektrotehničkoj školi u Paraćinu.

On je dodao da se tokom upisa moraju osluškivati i potrebe tržišta rada, ali da su svesni činjenice da se ne može sve da se menja ođednom.Unapređenje saradnje sa privredom osnovni je cilj škole, rekla je u razgovoru sa ministrom direktorka škole Slađana Bogdanović.

"Upravo zbog toga i želimo da upišemo dodatno odeljenje po dualnom sistemu obrazovanja iz područja rada mašinstvo i obrada metala. Za taj plan upisa imamo podršku privrede, a i u skladu je sa strategijom Ministarstva", naglasila je direktorka.

Šarčević je ponovio da Ministarstvo podržava sve dobro što škola uradi sama, jer je to autonomija kojoj se teži.Prošle godine, posredstvom Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima, izvršena je kompletna sanacija škole, a vrednost radova iznosila je 36 miliona dinara.Tokom posete Paraćinu.

Kako je saopštilo Ministarstvo prosvete, Ssarčević je obišao i Osnovnu školu "Stevan Jakovljević" i tom prilikom poručio zaposlenima da su primer dobre autonomije škola koju će u narednom periodu Ministartsvo podržavati.

ž"Samo trećina škola je visoko ocenjena u procesu spoljašnjeg vrednovanja, a vaša škola je jedna od njih. Nažalost, to nije pravilo već izuzetak. To moramo da menjamo", rekao je Šarčević.OŠ "Stevan Jakovljević" je projektom "Razvionica" dobila status škole u Ogledu, pa se u njoj primenjuje novim pristup u nastavi, sa akcentom na razvoju učeničkih i profesionalnih kompetencija.

Takođe, izražena je upotreba informaciono komunikacione tehnologija u nastavi, digitalne učionice , pa je od tekuće školske godine uveden fakultativni program "Robotika i informacione tehnologije u školi" u saradnji sa Mašinsko-elektrotehničkom školom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track