(UŽIVO) SRBIJA OKOVANA SIBIRSKOM ZIMOM: Vanredna situacija u 9 opština, KRITIČNO na jugu
Foto: Zoran Šaponjić

Snežni nanosi i ekstremno niske temperature

(UŽIVO) SRBIJA OKOVANA SIBIRSKOM ZIMOM: Vanredna situacija u 9 opština, KRITIČNO na jugu

Srbija -

Vanredna situacija proglašena je na teritoriji u 9 opština, a najteže je u opštinama koje se nalaze na jugu, jugozapadu i jugoistoku Srbije.

15.10 - U Sjenici 30 sela zavejano. Na području Sjenice i dalje je u blokadi oko 30 sela, izjavio je danas predsednik opštine Hazbo Mujović, dodajući da je i dalje veliki broj puteva neprohodan."U ovom trenutku se spasioci bore sa snežnom mećavom kako bi evakuisali jednu trudnicu koja je bolesna", rekao je Mujović. Prema njegovim rečima, problem i dalje predstavlja pešterski vodovod, koji je usled niskih temperatura zaleđen.

DRAMATIČNA AKCIJA SPASAVANJA KOD SJENICE: Motornim sankama se kroz smetove probili po TRUDNICU!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Radomir (65) prešao 16 kilometara na - 25, KROZ SMETOVE na Pešteru!

15.05 - Početak nastave u delovima Srbije u kojima je vanredna situacija. Ministarstvo prosvete saopštilo je danas da će odluku o njenom početku u mestima u kojima je proglašena vanredna situacija prepustiti lokalnim samoupravama. "Lokalne samouprave u kojima je proglašena vanredna situacija doneće odluku o tome da li ima uslova da se nastavi školska godina i o toj odluci će obavestiti Ministarstvo", navodi se u saopštenju.

MINISTARSTVO PROSVETE: Nema produžetka raspusta, u sredu se kreće u školu!

Foto: Stefan Jokić
Foto: Stefan Jokić

14.40 - Vanredna situacija zbog snega i leda proglašena je 11 opština u Srbiji, a nadležni su angažovani na raščišćavanju puteva i pružanju pomoći stanovništvu, rečeno je u Sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova.

Opštine Crna Trava i Trgovište danas su proglasile vanrednu situaciju a to je prethodno uradjeno i u Aleksincu, Blacu, Sjenici, Medvedji, Vlasotincu, Vladičinom Hanu, Novoj Varoši, Tutinu, i Vranju.

14.36 - Zbog leda u tunelu nadomak Mojkovca, brzi voz na relaciji Bar-Beograd, stajao je sat i 20 minuta u mojkovačkoj stanici, što je uzrokovalo kašnjenje vozova u lokalnom saobraćaju. Nakon intervencije, saobraćaj je ponovo uspostavljen.

KASNIO VOZI IZ BARA ZA BEOGRAD: Zbog leda u tunelu stao kod Mojkovca

Foto: Aleksandar Jovanović
Foto: Aleksandar Jovanović

13.25 - Spasioci se probili do trudnice, put raščistile građevinske mašine

Akciji spasavanja trudnice Drite Kurtović iz sela Sugubine nazire se uspešan kraj, s obzirom na to da su spasioci uspeli da se probiju do kuće Kurtovića. On Dritu prebacuju do saniteta, odakle će je zbrinuti u Dom zdravlja u Sjenici.

12.16 - Spasavanje trudnice u Sjenici

U toku je akcija spasavanja trudnice Drite Kurtović iz sela Sugubine, 20-ak kilometara od Sjenice. Na putu ka selu su trenutno spasioci Ivica Miličić, Nedeljko Vulović i Edib Honić iz Sjenice koji će vatrogasnim kolima pokušati da se probiju što bliže kući trudnice.

11.57 - Šesnaest kilometara peške kroz smetove visoke i po metar i po, po jezivoj hladnoći koja je na Pešteru ovih dana ledila srce u čoveku, prešao je Radomir...

Radomira Lukovića (65) iz sela Lijeva Rijeka između Peštera i planine Golije, sreli smo na prevoju iznad Duge Poljane, u nedelju pred samu noć, dok je mećava besnela planinom, a temepratura se sa - 25 polako spuštala ka minus 30.

11.10 - Prva žrtva ledenog talasa u Srbiji

Muškarac (56) pronađen je mrtav u nedelju ulici Blaže Jovanovića u Vranju, potvrđeno je Kuriru u PU Vranje. Lekar je konstatovao da je smrt nastupila usled smrzavanja. Pre toga je prema navodima policije nesrećni čovek koji je krenuo po ogrevno drvo imao prelom butne kosti. Pretpostavlja se da zbog preloma nije mogao da se kreće pa se smrzao u snegu.

Zbog velikih snežnih nanosa i niskih temperatura je proglašena vanredna situacija i na području Vranja.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Gradonačelnik Vranja i komandant Štaba za vanredne situacije Slobodan Milenković proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji grada.

(FOTO) LED OKOVAO DUNAV: Sibirska zima zavladala Velikim Gradištem!

Problemi su najveći u Raškom, Zlatiborskom, Nišavskom, Topličkom i Pčinjskom upravnom okrugu, izjavio je Boban Stevanović iz Sektora za vanredne situacije.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Stevanović je naveo i da su od 6. januara do danas pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali više od 116 ljudi i 70 vozila u sadejstvu svih linija rada MUP-a, Vojske i Žandarmerije.

Foto: Zoran Šaponjić
Foto: Zoran Šaponjić

Precizirajući da je vanredna situacija proglašena u šest opština i dva dela teritorija opština, on je za RTS rekao da su svi operativni kapaciteti ministarstva i Sektora za vanredne situacije u punoj pripravnosti.

(KURIR TV) DRAMA U PODNOŽJU GOLIJE: Spasioci na rukama nose staricu (85) zarobljenu u smetovima!

Stevanović je apelovao na sve koji su krenuli ili koji planiraju da krenu na put, da vožnju usklade sa uslovima i stanjem puteva, drže bezbedno rastojanje od susednih vozila, ne kreću na put bez adekvatne zimske opreme, poštuju vertikalnu i horizontalnu saobraćajnu signalizaciju i uputstva nadležnih službi.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Na Kopaoniku najniža temperatura od kad se vrše merenja

(EPK/Z. Šaponjić/T. Stamenković)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja