SOMBOR: Srpski strip osvojio SAD

Naš umetnik oduševio američku publiku

SOMBOR: Srpski strip osvojio SAD

Srbija -

Scenario za strip „Salt“ radio je Danijel Bojd, scenarista i filmski reditelj, koji je više puta bio nominovan za razne nagrade

Grad koji se graniči s Mađarskom s jedne i Suboticom s druge strane ugostio je sinoć Predraga Peku Ivanovića, poznatog strip-crtača rođenog u Srpskom Miletiću pre 53 godine.Razlog za gostovanje pronašao je Klub ljubitelja stripova iz ovog grada i centar PEB. A razlog je jednostavan: Peka Ivanović napravio je veliki, ozbiljan strip koji je izdat u Sjedinjenim Američkim Državama pre mesec dana.

Peka Ivanović... Poznat u svetu
Peka Ivanović... Poznat u svetu

Scenario za strip „Salt“ radio je Danijel Bojd, scenarista i filmski reditelj iz SAD, koji je nekoliko puta bio nominovan za razne nagrade.- S Danijelom sam stupio u kontakt još pre dve godine, ali je priču koja je prethodila ovoj, pod nazivom „Karbon“ (Ugalj) radio s jednim brazilskim autorom. U svakom slučaju, predstavio sam našoj publici strip koji je objavljen na 127 strana i koji govori o jednoj od večnih tema svih vrsta umetnosti: pohlepi - kaže ovaj autor za Kurir.- Radnja stripa „Salt“ odvija se u ruralnom, rudarskom delu SAD i mešavina je horora, fantastike i trilera. U jednom rudarskom mestu pronalazi se vrsta uglja koja ne može da sagori. Pohlepni vlasnici rudnika žele da eksploatišu taj ugalj i otvaraju nova okna, ali se tom prilikom otvori i svo zlo ovog sveta. Dolazi do jedne veoma apokaliptične priče, ali nije u redu da vam otkrivam sve - dodaje Peka Ivanović.Strip nema klasičnog junaka i njegove pomoćnike, već su junaci čitavog stripa svi članovi te rudarske zajednice.Za razliku od nekadašnjih stripova, koje je Ivanović radio na hameru, u tušu, prethodno iscrtavajući kroki običnom olovkom, sada sve „ide digitalno“.- I mi crtači se osavremenjujemo. Primorani ste tako. Svi s kojima radite traže da se radovi šalju u digitalnoj formi - kaže Ivanović.

PremijeraPRVO PREDSTAVLJANJE ALBUMA U EVROPIGostovanje u Somboru biće prvo predstavljanje stripa „Salt“ u Evropi. Peka Ivanović je strip-crtač i scenarista koji je radio za novosadski Dnevnik, kao i za Dečje novine iz Gornjeg Milanovca. Ovaj autor poznat je strip-publici još od sredine osamdesetih, kada je za Dečje novine radio na serijalu „Nindža“, a potom i na licenciranom serijalu „Velikog Bleka“. Crtao je i serijale „Džek Siborn“ i „Zabava za celu porodicu“. Peka je objavio i strip „Seltik Šaman“ (scenario Kris Mekvejd) u Kanadi i u SAD.

Aleksandar Bećić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track