SPOMEN ZNAMENJE KRALJEVAČKIM HEROJIMA: Sećanje na 106 prvih radosti, roditeljskih nada i oslonaca
Foto: Kraljevo.org

PALI BORCI U RATOVIMA 1990-1999.

SPOMEN ZNAMENJE KRALJEVAČKIM HEROJIMA: Sećanje na 106 prvih radosti, roditeljskih nada i oslonaca

Srbija -

KRALJEVO - U prisustvu rodbine, prijatelja, pripadnika Vojske i grada Kraljeva, „spomen-znamenje, opomenicu i branu zaborava na one koji su otadžbini dali sve da bi sačuvali svetlo lice i nadu da trajemo, sto šest naših sugrađana, nečijih najvećih prvih radosti, sto šest roditeljskih uzdaničkih nada, 106 neispisanih ljubavi, sto šest nečijih oslonaca, sto šest prekinutih uzleta, sto šest bunara bola i tuge i toliko naših obaveza u ime otadžbine...

„Naši su vaši životi u krilu otadžbine“ - otkrili su gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, zastupnik komandanta Druge brigade Kopnene vojske pukovnik Željko Kuzmanović i Milisav Vujanac, predsednik Udruženja porodica palih boraca u ratovima od 1990. do 1999. godine grada Kraljeva.

Udruženje porodica palih boraca, sa gradom Kraljevom, učestvovalo je u finansiranju pravljenja panoa.

FOTO: Kraljevo.org

„Ovo je tužan trenutak za sve nas, trenutak kada se sećamo poginulih boraca, njih 106 koji se sa ratišta na teritoriji Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Kosova i Metohije, nisu vratili svojim kućama.

Grad Kraljevo i njegovi građani ne smeju nikada zaboraviti vojnike koji su poginuli braneći našu slobodu. U budućnosti se moramo truditi da sačuvamo uspomenu na njih, ali i da pomognemo njihovim porodicama i deci“, rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

FOTO: Kraljevo.org

Prema rečima oca stradalog vojnika, predsednika Udruženja, Milisava Vujanca, Dan veterana, koji se danas obeležava, nije baš svečanost, ali je prilika da se još jednom setimo svojih junaka.

„Reč veterani nije baš odomaćena u našem jeziku. Za nas su to borci, ljudi koji su otišli u rat i iz rata se više nisu vratili. Druga brigada Kopnene vojske, Udruženje i grad Kraljevo stavljaju do znanja da 106 Kraljevčana nije zaboravljeno – 78 njih koji su živeli u Kraljevu, i ostali koji su se doselili i njihove porodice ovde žive. Ovo je dokaz da nismo sami, uz nas je Vojska, uz nas je grad“, poručio je Vujanac, zahvalivši svima koji su pomogli da svih 106 boraca drugi put budu zajedno, podsetivši da je to već uradio Narodni muzej u knjizi „Spomenik“, u svojoj stalnoj postavci.

FOTO: Kraljevo.org Pre otkrivanja panoa, u kasarni „Jovan Kursula“ u Jarčujku, položeni su venci i cveće na spomen-obeležje. U ime grada Kraljeva, venac su položili pomoćnik gradonačelnika Marko Matović i član Gradskog veća Radoje Tomašević.

(TEKST I FOTO: Kraljevo.org)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track