SPREČENA TRAGEDIJA: Kosovska policija deaktivirala eksploziv u Mušutištu pre dolaska Srba!
Foto: AP/Arhivska Fotografija

U opštini Suva reka

SPREČENA TRAGEDIJA: Kosovska policija deaktivirala eksploziv u Mušutištu pre dolaska Srba!

Srbija -
Kosovska policija deaktivirala je jutros u selu Mušutištu, u opštini Suva Reka, eksplozivnu napravu koju su nepoznati počinioci postavili u mestu u kojem su danas raseljeni Srbi u porušenom manastiru Svete Trojice obeležili manastirsku slavu

Komandir Kosovske policije u Suvoj Reci Ljumi Maljezin potvrdio je predstavnicima Ministarstva za povratak u Vladi Kosova da je jutros, nešto pre dolaska raseljenih Srba u Mušutište, deaktivirana eksplozivna naprava.Oko stotinak raseljenih Srba došlo je danas, uz jaku pratnju pripadnika Kosovske policije i specijalaca, u razrušeni manastir Svete Trojice, u selu Mušutište u opštini Suva reka, kako bi obeležili manastirsku slavu.

Liturgiji koju je služio monah Petar iz manastira Visoki Dečani, uz sasluženje drugih monaha iz tog srpskog manastira, prisustvovali su i zamenik premijera Kosova Branimir Stojanović i ministar za povratak i zajednice u Vladi Kosova Dalibor Jeftić.Liturgija je protekla u miru i bez incidenata.U selu Mušutište, kako su povratnici rekli za agenciju Betu, pre rata je živelo oko 2.000 Srba, a danas nema žitelja srpske nacionalnosti. Kako je rečeno Beti, poslednjih godina u više navrata vođeni su razgovori o povratku raseljnih u ovo najveće selo na Kosovu i Metohiji.

Manastir Svete trojice datira iz 14. veka i miniran je 1999. godine, tako da je od njega ostao samo zvonik.U selu postoji 16 crkava, a pre rata liturgija se služila u 14 crkava. Najstarija je crkva Bogorodice Odigitrije izgrađena je 1315. godine i prema rečima povratnika, u avgustu će se obeležiti 700 godišnjica izgradnje te crkve.

(Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja