STEFANU IZ MOKRINA FIZIKA NIJE BAUK: Razbija! Najteže zadatke rešava kao od šale!
Foto: Saša Urošev

Pripremajući se za takmičenje, uradio 500 zadataka

STEFANU IZ MOKRINA FIZIKA NIJE BAUK: Razbija! Najteže zadatke rešava kao od šale!

Srbija -

KIKINDA - Stefan Sremčev, učenik sedmog razreda OŠ „Vasa Stajić“ iz Mokrina, ne prestaje da oduševljava nastavnika fizike Dragana Vasića, ali i ovdašnju stručnu javnost.

Pred ovim darovitim dečakom je, u to su već sad svi uvereni, blistava budućnost. Mladi Mokrinčanin kao od šale rešava i najteže zadatke iz fizike. Zato je i najbolji mladi fizičar u Srbiji. Na nedavno održanom republičkom takmičenju iz fizike u Šapcu, Stefan je osvojio prvo mesto, u toj uzrasnoj kategoriji. O Stefanovoj posvećenosti možda najbolje govori podatak da je, pripremajući se za takmičenje, rešio čak 500 zadataka:

- Da zavolim ovaj predmet zaslužan je moj nastavnik. Za takmičenje smo počeli da se pripremamo još 22. avgusta prošle godine. Vežbao sam zadatke iz usporenog i ubrzanog kretanja, iz gravitacije, sile i Njutnovih zakona mehanike. Nisam očekivao da 9. aprila osvojim prvo mesto. Trema me je baš tresla, a nestala je kad sam dobio zadatke. Imam petice iz svih predmeta, ali mi je fizika najdraža - poručio je Stefan i dodao da bi voleo da se okuša i na takmičenju koje okuplja najbolje mlade fizičare balkanskih država.

Stefanom nastavnik fizike i mentor podvlači da je ova sredina, nakon petnaestak godina, ponovo dobila najboljeg mladog fizičara u Srbiji:

- Već sam radio sa darovitim mladim fizičarima. Na ovakvog učenika čekao sam šest godina. Stefan je kompletan poznavalac fizike. Za njega nisu problematični ni zadaci koje rešavaju studenti. Fizika je njegov svet. U stanju je da satima priča o tome. U to sam se uverio kad smo putovali na takmičenje. Od Kikinde do Šapca, Stefan je isključivo govorio o fizici. Zadovoljstvo je raditi sa njim. Kad mu kažem da za vikend uradi šest zadataka, on reši sedamnaest. Takav je Stefan- kaže njegov nastavnik Dragan Vasić.

(S. Urošev/Foto: Saša Urošev)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track