STEGLA NEMAŠTINA U VALJEVU: I bombone za decu kupuju na komad
Foto: Fonet 2013

Tuga

STEGLA NEMAŠTINA U VALJEVU: I bombone za decu kupuju na komad

Srbija -
Nemaština u Valjevu je toliko uzela maha da deke i bake za svoje unuke kupuju bonbone na komad u prodavnici zdrave hrane.

Čoveku da prepukne srce. Hleb od juče, lekovi na tablu, a odnedavno su u Valjevu na ceni i bombone na komad, i to po cenama od dva do pet dinara.

Kako objašnjava Nemanja Todorović, jedan od vlasnika prodavnice zdrave hrane u centru, takve scene su postale svakodnevne u njegovoj radnji.

"Jednog dana je gospodin ušao u radnju i pitao koliko košta jedna bombona. Rekao sam mu da je njena cena pet dinara, sugrađanin je tražio samo jednu, a onda sam mu poklonio još dve bombone i dugo sam posle toga bio bez teksta", priča vlasnik prodavnice zdrave hrane „Kod Toše“.

Hleb od juče sve traženija roba, Foto: Zorana Jevtić
Hleb od juče sve traženija roba, Foto: Zorana Jevtić

Međutim, kako kaže, posle prvobitnog iznenađenja, to je postalo praksa, pošto gotovo da nema dana da u njegovu radnju, gde se inače sve prodaje na gram, ne uđu mahom najstariji Valjevci, koji razne bombone kupuju na komad, i to uz samo jedno objašnjenje - da počaste unuke.

"Shvatio sam da se građani ponašaju u skladu sa tim koliko novca imaju. To se najviše vidi kod prodaje proizvoda potrebnih za torte jer domaćice šećer u prahu, kokos, susam i slične proizvode pazare u količini od deset ili 20 grama, a ranije su uzimale po 100 ili 200 grama. Generalno, najviše prodajem artikle po 50 grama, kao što su razne vrste pahuljica, čija je cena u toj gramaži šest dinara, pa se, eto, za nekih 30 dinara može dobiti doručak! Najskuplja su mi razna ulja, od ruzmarina do divljeg origana, ali razmišljam da i za njih uvedem mala pakovanja i bočice", kaže Todorović, priznajući da mu je pazar, u odnosu na prošlu godinu, sada drastično manji.

Već godinama u Valjevu u lokalnim pekarama postoji praksa prodaje hleba „od juče“ po ceni od 20 dinara za veknu ili 200 dinara za džak. U privatnim apotekama, takođe, moguće je pazariti lekove za koje nije potreban recept na tablu ili na komad.

Prosečna zarada zaposlenih Valjevaca, pokazuju poslednji statistički podaci, iznosi oko 40.000 dinara, ali prosek podižu plate u javnom sektoru, dok je najčešća zarada kod privatnika - minimalac.

Više od 500 ljudi na narodnom kazanu

Prema podacima Centra za socijalni rad, na evidenciji imaju skoro 800 porodica korisnika materijalne pomoći, dok je jednokratnu novčanu pomoć u prošloj godini dobilo 925 korisnika, ali se taj broj i dalje uvećava. Usluge narodne kuhinje koristi 500 ljudi, a u valjevskom Crvenom krstu upozoravaju da su realne potrebe za besplatnim obrocima bar dvostruko veće.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track