SUBOTIČANI NEĆE MIGRANTE Više od 3.700 građana potpisalo peticiju protiv izgradnje kuća za azilante
Foto: AP

Zabrinuti

SUBOTIČANI NEĆE MIGRANTE Više od 3.700 građana potpisalo peticiju protiv izgradnje kuća za azilante

Srbija -

SUBOTICA - Više od 3.700 građana potpisalo je peticiju kojom se protive izgradnji kuća za migrante u Subotici. Nadležni poručuju da se objekti grade za eventualni privremeni smeštaj i da nema razloga za zabrinutost.

Od pojave informacije da će se sredstvima Kraljevine Norveške graditi objekti za smeštaj migrantskih porodica u Subotici, stanari ulice gde je predviđena gradnja iskazuju svoje nezadovoljstvo. Organizovali su i prikupljanje peticije koju je svojim potpisom podržao 3.761 građanin. Mišljenja Subotičana po ovom pitanju su podeljena.

Foto: Rojters/Marko Đurica
Foto: Rojters/Marko Đurica

"Ja sam protiv, što se mene tiče. Pitanje je. Ako su pošteni ljudi onda je u redu, ali nikog ne znate ni ko je ni šta je, pogotovo ako su došli sa druge strane zemaljske kugle. Tako da sam ja protiv", kaže jedan Subotičanin.

"Ukoliko je to neka donacija koju ne bi inače dobili svakako za neke druge svrhe onda ne vidim problem u tome", dodaje njegov sugrađan.

"Ja mislim da njima treba pomoći, ali ih ne treba naseljavati", zaključuje treći anketirani.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

Povodom ovog projekta saopštenjem se oglasio i Savez vojvođanskih Mađara koji se usprotivio gradnji, optuživši državnog sekretara Nenada Ivaniševića da politika koju vodi u migrantskoj krizi nema dodira sa realnošću. Ivanišević ne želi posebno da komentariše ove optužbe, a građanima poručuje da nemaju razloga za zabrinutost.

"Nema nikakvog govora o naseljavanju migranata, o trajnom zbrinjavanju ili dodeli stanova migrantima. Dakle, to je ono što je važno da kažemo našim sugrađanima i ovo je moja poruka – niko nema razloga ni za kakvu zabrinutost, pogotovo vezano za ovaj projekat", smatra Ivanišević.

Foto: AP
Foto: AP

Sam projekat predviđa izgradnju objekta za eventualni smeštaj šest porodica koje zatraže azil u Srbiji tokom narednih godinu i po dana. Potom objekti ostaju u vlasništvu Gerontološkog centra.

"U ovom momentu nemamo nikoga ko ispunjava uslove da bi te objekte i koristio. To je prosto predviđeno kao jedna od mogućnosti da se i prihvatni centar u Subotici rastereti. S tim što u Subotici u ovom momentu ima 130 migranata ukupno. Dakle, ne govorimo o nekom velikom broju i meni je stvarno žao što je došlo do određenog nerazumevanja jedne manje grupe ljudi", dodaje on.

Foto: FoNet Nenad Đorđević
Foto: FoNet Nenad Đorđević

Peticija je predata Sekretarijatu za građevinarstvo Gradske uprave i nije poznata njena dalja sudbina. Što se projekta tiče, ukoliko prođe sve procedure, gradnja se očekuje na leto, a završetak na jesen.

Lokalna vlast se, za sada, nije oglašava povodom ovog projekta, pošto je njegov nosilac pokrajinska institucija.

Opozicija u Skupštini grada je tražila održavanje vanredne sednice na ovu temu, ali nije poznato da li će biti i zakazana.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Da li je za Srbiju interesantan gasovod Turski tok?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track