SUBOTIČANI U STRAHU: Migranti obijaju kuće i pale nameštaj

Žitelji se plaše napada

SUBOTIČANI U STRAHU: Migranti obijaju kuće i pale nameštaj

Srbija -

Subotičani prijavili oko 40 incidenata s migrantima i štetu na kućama koju nema ko da im nadoknadi

U Srbiji zvanično boravi oko 6.000 migranata, ali ih je sve više izvan sistema, te se procenjuje da u našoj zemlji ukupno ima oko 10.000 migranata, rečeno je na skupu OEBS i Centra za istraživanje javnih politika posvećenom uticaju migrantske krize na bezbednost građana Subotice.Na skupu je navedeno da se u Subotici oko 40 incidenata može povezati s prisustvom migranata. Zabeležen je jedan pokušaj silovanja, koji je sprečen, ali još nema presude, desila su se tri napada na lokalno stanovništvo, od kojih jedan nožem, bilo je pet tuča između migranata, više od 10 upada u napuštene vikendice, nasilno provaljivanje, paljenje drvenih predmeta i nameštaja kako bi se ugrejali i oko 20 prijavljenih upada na posed, uglavnom u voćnjake.

Ima i primera da su migranti ušli u privatan posed i potrošili ljudima po 20.000 dinara za struju ili vodu, što Subotičanima zasad nema ko da nadoknadi.

Pretresli probleme... Skup OEBS i Centra za istraživanje javnih politika
Pretresli probleme... Skup OEBS i Centra za istraživanje javnih politika

Uprkos tome, Filip Stojanović iz Centra za istraživanje je rekao da se prisustvo migranata ne vidi kao direktna pretnja za građane, već kao bezbednosni izazov.- Izazov se vidi u velikom broju migranata koji nisu u prihvatnim i tranzitnim centrima. Efikasnija veza narodnih poslanika i zajednica donela bi i veću sigurnost. Među problemima su neizvesnost i nesigurnost zaposlenja, kao i rizik od siromaštva, a i nezadovoljstvo radom institucija - kaže Stojanović, navodeći i nasilje u školama kao glavni problem lične bezbednosti, jer većina učenika vidi migrante kao bezbednosni izazov.Predstavnici institucija navode i potencijalne rizike po zdravlje stanovništva, zbog nevakcinisanja migranata, kao i ekološki problem zbog nagomilanog smeća.N. H.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 22.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track