SVETSKI DAN KNJIGE: Jagodincima 40 odsto niža članarina za biblioteku!
Foto: Profimedia

Umesto 500, sad se plaća 300 dinara

SVETSKI DAN KNJIGE: Jagodincima 40 odsto niža članarina za biblioteku!

Srbija -


JAGODINA - Narodna biblioteka "Radislav Nikčević" u Jagodini, glavna matična biblioteka za Pomoravski okrugu, povdom Svetskog dana knjige i autorskih prava, 23. aprila, odlučila je da smanji godišnju pojedinačnu članarinu za 40 odsto.

Smanjenje članarine traje od 21. do 27. aprila, kada ova biblioteka obelažava 165 godina od osnivanja čitališta u Jagodini, izjavio je je danas novinarima rukovodilac Odelenja biblioteke za kulturno obrazovne programe i posticaj čitanja Milun Vasić. Umesto 500 dinara, kolika je godišnja članarina za odrasle, ko se učlani do 27. aprila platiće 300 dinara, precizirao je on. Narodna biblioteka u Jagodinji izrasla je iz čitališta osnovanog 1851.godine a prva Javna biblioteka, osnovana je 1909. godine ukazom kralja Petra prvog Karađorđevića. Biblioteka sada raspolaže sa fondom od preko 100.000 knjiga iz svih oblasti ljudskog znanja i stvaralaštva. Ima oko 4.000 stalnih članova od kojih su 70 odsto mladi, a dnevno se na korišćenje pozajmi oko 300 knjiga.

Besplatno članstvo imaju deca predškolskog uzrasta, učenici prvog razreda, lošijeg materijalnog stanja i odbornici Skupštine grada. Obeležavanja 165.godina bibliteke, počeće svečno, 27. aprila u 12 sati u ovoj ustanovi, uručenjem nagrade biblioteci "za najbolji bibliotečki sajt u Srbiji u 2015.godini". Nagradu će uručiti upravitelj Fondacije Narodne biblioteke Srbije Mirko Marković. U okviuru obeleževanja Dana biblioteku biće upriličena izložba "Iz zbirke stare i retke kniige" koje su autori Nada Dimitrijević i Marija Crnković.

Izložbu će otvriti istoričar Dejan Tanić. Goste će pozdraviti direktorica Biblioteke Vesna Crnković a biće uručene i nagrade najboljim čitaocima. U kulturnom delu programa učest6vaće i učenici Muzičke škole "Vladimir Djorđević" iz Jagodine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track