TEŽAK ŽIVOT U UŽICU POD OBLAKOM SMOGA I DIMA: Užičani dišu na škrge, decu dave astma i bronhitis
Foto: Zoran Šaponjić

Za 20 dana inhalirano 700 dece

TEŽAK ŽIVOT U UŽICU POD OBLAKOM SMOGA I DIMA: Užičani dišu na škrge, decu dave astma i bronhitis

Srbija -

UŽICE – Za samo 20 dana novembra u Dečjoj službi Doma zdravlja u Užicu inhalirano je skoro 700 dece!

Pedijatri ove ustanove kažu, međutim, da je ovo najmanje polovina, a pre trećina ili čak četvrtina ukupnog brojainhalacija, jer su u dosta slučajeva roditelji nabavili inhalatore, pa se deca, posle pregleda i određene terapiju inhaliraju kod svojih kuća !

Ovu neveselu statistiku, koja je u najvećoj meri posledica aerozagađenja u gradu, dopunju i podaci da je recimo tokom oktobra i novembra u Dečjoj službi Doma zdravlja u Užicu pregledano 345 dece sa dijagnozom bronhitisili astma! Ovo je za više od 50 posto više nego u istom periodu prošle godine.

- Ako smo u oktobru i novembru, pregledali 345 dece za bronhitisom i astmom, a u junu i julu, recimo 109 dece, jasno je da je ovoliki broj dece koja dolaze na inhalacije, koja imaju bronhitis, astmu, posledica aerozagađenja u gradu – kaže dr Snežana Janjić, pedijatar u Domu zdravlja u Užicu.

Zvanični statistički podaci Zavoda za javno zdravlje u Užicu govore da je koncentracija čađi u vazduhu, tokom 2015. godine, 79 dana bila iznad graničnih vrednosti. Prema ovim podacima, Užičani su gotovo svaki četvrtidan udisali vazduh u kome je bilo više od dozvoljenih 50 mikrograma čađi po metru kubnom vazduha! Skoro čitave prošle sedmice, grad je bio pod gustim oblakom smoga, magle, a savet lekara bio je da deca i stariji ne izlazeiz svojih kuća.

SMOG I MAGLA GUŠE UŽICE: Vazduh u gradu nezdrav, deci, bolesnima ne preporučuje se boravak napolju

- U zimskim mesecima kod dece je znatno povećan broj akutnih respiratornih bolesti i to je posledica aerozagađenja. To u znatnoj meri utiče na kvalitet života dece koja ne mogu da pohađaju nastavu, postaju osetljivana druge komplikacije, zbog uporebe pumpica, lekova, stigmatizovana su od druge dece, stide se – kaže dr Janjić.

Krajnje je vreme, dodaje dr Janjić da se u gradu preuzmu ozbiljnije mere kako bi se zagađenost smanjila, koje bi, kaže dr Janjić, mogle ići i u pravcu ograničenja upotreba automobila u najtežim situacijama, pojačane kontroleindividualnih kotlarnica, kontrole izduvnih sistema automobila...

Kad god je moguće – decu voditi na čist vazduh

- Čestice čađi, katrana vezuju se za vodu, iritiraju nos, oči, grlo... To je početni mehanizam posle kog ide virusna infekcija. Zakonitost je jasna – čim se na grad spusti oblak smoga, pojačan je broj dece kojoj je potrebna pomoć. Savet roditeljima jeste zdrava i raznovrsna ishrana dece, fizička aktivnost koliko je to moguće i – decu, čim se ukaže prilika voditi iz gradana čist vazduh. Oblak smoga obično je do tunela, već na Beloj Zemlji situacija je sasvim drugačija i vazduh je čist – kaže dr Novka Garabinović, načelnik Službe dečje zaštite Doma zdravlja u Užicu.

Problem individualne kotlarnice

- Grad je poslednjih godina dosta učinio na konverziji kotlarnica na mazut i ugalj na gas. Kotlarnice na ugalj sada koriste pelet, kotlarnice na mazut sada kao energent koriste gas, ostale su tri kotlarnice u gradu gde iz tehničkih razloga to nije bilo moguće učiniti. Statistički podaci govore da je sada situacija nešto bolja u pogledu aerozagađenja i da je konverzija kotlarnicadala određene rezultate. Problem su individualne kotlarnice kojih je u gradu 16.000, a grad nema zakonsku mogućnost kontrole energenata koji se u njima koriste – kaže Dunja Đenić, gradski većnik zadužen za ekologiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track