TROVAČI SE NE PLAŠE NI DRŽAVE, NI KAZNE: Lovočuvar pronašao 5 otrovanih ptica grabljivica
Foto: Društvo Za Zaštitu I Proučavanje Ptica Srbije

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije

TROVAČI SE NE PLAŠE NI DRŽAVE, NI KAZNE: Lovočuvar pronašao 5 otrovanih ptica grabljivica

Srbija -

U ataru Temerina zabeležen je novi slučaj trovanja zaštićenih ptičjih vrsta, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Lovočuvar Lovačkog udruženja "Srndać" iz Temerina pronašao je leševe pet strogo zaštićenih ptica grabljivica, pored leša domaće patke, u ataru severozapadno od Temerina.

Među stradalim pticama bile su četiri eje močvarice i jedan mišar. Kako je saopštilo DZPPS, detaljnijom pretragom terena nedaleko od te lokacije, pronađeni su još leševi dva gavrana i jedne lisice.

"Eje i mišar gotovo sigurno su se otrovali jedući zatrovanu domaću patku, koja je poslužila kao mamac, a gavranovi su stradali jedući zatrovano jaje. Slika koja je na terenu zabeležena potpuno jasno ukazuje na namerno trovanje svih pronađenih životinja. Ustanovili smo da je pronađena patka, koja je poslužila kao mamac, slična onima koje se gaje na jednom obližnjem salašu. Društvo godinama ukazuje na nebrojena trovanja životinja u Vojvodini, koja nisu slučajna niti se smanjuju. Ne možemo se na tako nešto naviknuti, potrebno je svim sredstvima kazniti počinioce jer se samo tada ovakve stvari neće ponavljati", navela je Sandra Jovanović ispred Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

Slučaj je prijavljen nadležnim službama, na teren su izašli pokrajinski inspektori, dok su predstavnici Zavoda za zaštitu prirode pokupili leševe koji su poslati na analizu.

Stručnjaci očekuju ubrzo odgovor na pitanja šta je razlog uginuća i koja je vrsta otrova korišćena. Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije podsećaju da još niko nije kažnjen ni za slučaj trovanja 50 orlova belorepana u proteklih sedam godina.

(Danas)

(Foto: Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije/Arhivska fotografija)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track