TUŠIRAJU SE NA LONČE: Smederevska Palanka tokom dana  bez vode za piće
Foto: Profimedia

Nestašica traje nedeljama

TUŠIRAJU SE NA LONČE: Smederevska Palanka tokom dana bez vode za piće

Srbija -

SMEDEREVSKA PALANKA -- I ovoga leta stanovnici Smederevske Palanke kupuju vodu za piće, a za kupanje je greju na šporetu. Restrikcije su danonoćne.

Štrajkači iz vodovoda su, zbog toga što nisu primili nekoliko plata, nekoliko dana isključivali vodu celoj opštini, ali sada je izgleda problem nedostatak kapaciteta u glavnim izvorištima.

Umesto u kući, žitelji Smederevske Palanke se kupaju na ulici. Nestašica vode traje nedeljama, a postoje tačni sati kada voda teče iz slavina - ujutru i uveče.

“Ali kada se vratimo s posla već nemamo vodu i kupamo se i tuširamo na lonče. Deci treba da objasniš da je to nromalno. Ja to ne mogu da objasnim Iizato sam došao ovde da protestujem. Akcija se zove 'Sviraj za vodu'”, rekao je Nikola Nikolić, stanovnik Smederevske Palanke.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Zbog vode su u problemu i najmlađi sportisti u Palanci.

Problem koji traje već 15 godina. Ja imam rukometni klub, s dečicom radim. Zamislite posle treninga kada dođete kući a nemate da se istuširate, kako se osećate”, rekao je Saša Vučković.

Restrikcije vode nemaju veze sa štrajkom u vodovodu, tvrde čelnici opštine u Smederevskoj Palanci i dodaju da je problem izvorište Trnovče kod Velike Plalne koje nema dovoljno zaliha vode.

“Očekujem da ćemo u par dana rešiti taj problem na ovaj ili onaj način. Ili ćemo dobotit neku pumpu ili će tamo proizvodnja vode biti stabilizovana”, naveo je predsednik opštine Smederevska Palanka Petar Milić.

Da je uzrok restrikcija vode izvorište a ne štrajk, kažu i iz vodovoda, gde kažu da nemaju osnovna sredstva za rad i zato pucaju vodovodne cevi i uvodi se restrikcija.

“Komentari pojedinih građana je da se osećaju kao taoci vodovodnog sistema. Oni nisu taoci vodovodnog sistema. Taoci u ovom gradu su ovi radnici ovde i naše porodice. Mi ne primamo plate i nemamo overene zdravstvene knjižice”, rekla je Nada Janković iz štrajkačkog odbora “Vodovoda”.

“Prema raspoloživim podacima, oskudnoj pomoći lokalne samouprave, ne ulazim u razloge, mada je jasno da je nedostatak para, mi ne vidimo rešenje”, naveo je v.d. direktora “Vodovoda” Dušan Vuković.

Dug vodovoda je pet stotina miliona dinara, a vrednost preduzeća je stotinu i pedeset miliona, zbog čega je račun u blokadi.

Tehnologija je zaobišla Smederevsku Palanku, žale se stanovnici ,koji ne vide kraj problemima s vodosnabdevanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track