U KIKINDSKOM CENTRU ZA MENTALNO ZDRAVLJE: Radnom terapijom do većeg samopouzdanja pacijenata
Foto: Saša Urošev

Uspešno okončan tromesečni projekat Čuvari tradicije

U KIKINDSKOM CENTRU ZA MENTALNO ZDRAVLJE: Radnom terapijom do većeg samopouzdanja pacijenata

Srbija -

KIKINDA: Uspešno okončan tromesečni projekat “Čuvari tradicije”, u koji je bilo uključeno četvoro pacijenata narušenog mentalnog zdravlja, potvrdio je koliko na takve osobe pozitivno deluje okupaciono radna terapija.

Na bazi pozitivnih iskustava u kikindskom Centru za mentalno zdravlje planiraju još neke oblike radne terapije. Ideja je i da se pacijentima napravi pozorišna predstava, a krajnji cilj jeste njihovo uključivanje u socijalno preduzetništvo:

- Osobe sa mentalnim poremećajem su stigmatizovane, a ovaj projekat je korak ka tome da se one tako ne osećaju i da povrate poljuljano samopouzdanje. Ovo je put ka njihovoj rehabilitaciji-ukazuje dr Nebojša Baba, načelnik prve ustanove ovog tipa u Srbiji.

Uz stručnu pomoć Olgice Arađanski, kikindske preduzetnice, četvoro pacijenata sa psihotičnim poremećajima u obliku šizovrenije je tokom aprila, maja i juna izradilo stotinak sveća:

- Oni su dugo vremena proveli u zatvorenim uslovima i to u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici “Sveti vračevi” u Novom Kneževcu. I na ovaj način pokušavamo da ih uključimo u zajednicu, da razvijemo njihove sposobnosti, u čemu je ovaj oblik okupaciono radne terapije neophodan - navodi dr Baba i objašnjava kako se sa ovakvim pacijentima postupa u nekim evropskim zemljama:

-Imao sam prilike da lično vidim ljude sa sličnim teškim mentalnim smetnjama koji su radno ili delimično radno sposobni. Bez problema su radili kao konobari, a neki su bili i menadžeri restorana- kaže dr Baba.

Preduzetnica Olgica Arađanski, koja se dugo bavi izradom sveća, priznaje da je na osobe narušenog mentalnog zdravlja radna terapija delovala blagotvorno i reklasirajuće:

- Ovaj zanat jeste kreativan, ali pacijenti nisu imali striktnu formu koju su morali da ispoštuju. Kroz rad su dobili na samopouzdanju, a naročito ih je obradovalo kad su od dela novca, dobijenog od prodaje sveća, otišli u pozorište- rekla je ona.

Lokalna samouprava je realizaciju ovog humanog projekta podržala sa 50.000 dinara.

Mogućnost integrisanja u društvo

Zahvaljujući radu Centra za mentalno zdravlje, pacijentima sa ovakvim zdravstvenim tegobamaomogućeni su humaniji uslovi lečenja, ali i mogućnost integrisanja u društvu. Centar se nalazi urenoviranim prostorijama nekadašnjeg Antituberkuloznog dispanzera, u strogom centru Kikinde.

U skladu sa najvišim evropskim standardima, sa pacijentima već duže od godinu dana radestručnjaci Specijalne psihijatrijske bolnice “Sveti Vračevi” iz Novog Kneževca: - Od početka godine obavili smo oko 1.200 pregleda, a ova ustanova opslužuje stotinak pacijenata sa psihičkim poremećajima- kaže dr Baba.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track