U ZATVOR ZBOG MAČKE: Baba, plati kaznu, ili 10 dana robije
Foto: Milica Milovanović

Baka Rosa isteruje pravdu, sud neumoljiv

U ZATVOR ZBOG MAČKE: Baba, plati kaznu, ili 10 dana robije

Srbija -

Neka se utvrdi čija se mačka uneredila, moj Marko nije kriv. Do srede nisam ni znala da me je neko kaznio

Baka Rosandi Rubežić, o kojoj smo pisali u jučerašnjem izdanju Kurira, smeši se zatvor!Zamenik načelnika niške Komunalne policije Milan Đorđević tvrdi da su se njenim slučajem bavili više puta:- Prvi put smo postupali 10. februara ove godine, kad je jedan od stanovnika te zgrade prijavio da je ispred svojih vrata zatekao izmet mačke i tu ženu naveo kao vlasnika životinje. Još tada smo s njom razgovarali i upozorili je da mora da čisti za svojim kućnim ljubimcem jer to predviđa Odluka o kućnom redu u stambenim zgradama. Dolazili smo još tri puta, ponovili upozorenje, a kako se ništa nije promenilo, izrekli smo joj novčanu kaznu - objašnjava Đorđević.Rosanda neće da plati „makar i u zatvor otišla“ i tvrdi da je nikad nisu kaznili ni obavestili da će je novčano kazniti!- Ja do srede, kad mi je policija zakucala na vrata, nisam ni znala da sam kažnjena. Neću ništa da platim. Ne dam ni moga Marka, jer nije ni zašta kriv. Samo se bojim ako mene odvedu na robiju, ko će onda njega da čuva - žali se Rosanda.- Dok se ne dokaže da je baš moj mačak odgovoran za nered u hodnicima zgrade u kojoj živim, jer ovde paradiraju i komšijski kućni ljubimci, ne plaćam ništa - uporna je baba Rosanda, koja se pre dva dana obrela u Prekršajnom sudu, gde su joj rekli da mora „što pre da uplati kaznu od 10.000 dinara, jer će, u protivnom, završiti u zatvoru“.

Prekršajni sudNALOZI KOMUNALNE POLICIJE SU IZVRŠNIS obzirom na to da Rosanda kaznu nije platila, Komunalna policija dostavila je predmet na dalje postupanje Prekršajnom sudu. U saopštenju ovog organa koje je potpisala predsednica Vera Cvjetković ističe se da „Prekršajni sud nije vodio postupak niti izrekao kaznu“, već je samo „postupao u izvršnom postupku po prekršajnim nalozima Komunalne policije“.- Kako navedeno lice u roku od osam dana nije platilo polovinu izrečenih kazni niti je podnelo zahtev za sudsko odlučivanje, prekršajni nalozi Komunalne policije postali su pravosnažni i izvršni i Prekršajnom sudu su dostavljeni na izvršenje - navodi ovaj organ.

OpcijeILI ZATVOR, ILI JAVNI RADZakon o prekršajima predviđa da se novčana kazna može zameniti kaznom zatvora ili radom u javnom interesu. S obzirom na to da Rosanda ima 77 godina, društveno koristan rad je malo verovatan. Zakon predviđa da se novčana kazna zatvorom zamenjuje tako što se za svakih hiljadu dinara određuje jedan dan robije.

Milica Milovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track