UŽIČANI OBNAVLJAJU KASARNU: Sagrađena za vreme Obrenovića, a konačno više neće biti napuštena!
Foto: Kurir Sanja ćurčić

UŽIČANI OBNAVLJAJU KASARNU: Sagrađena za vreme Obrenovića, a konačno više neće biti napuštena!

Srbija -

UŽICE - U zdanju bivše užičke kasarne u naselju Krčagovo, sagrađene još za vladavine Obrenovića, koja je potom nosila imena i Stevana Nemanje, maršala Tita i Četvrtog puka, uskoro će stvarati umetnici i arhivisti odlagati dokumenta.

Godinama zvrji prazan ovaj objekat u kome su sve do kraja prošle decenije bile puške, soške i opasači, umesto kojih će sada useliti arhivska građa, boje i štafelaji.

Gradska uprava ovih dana je potpisala ugovore sa Udruženjem vizuelnih umetnika Užica i ovdašnjim Istorijskim arhivom o ustupanju zgrade kasarne na korišćenje.

Arhiv dobija oko 300 kvadrata prostora u prizemlju desnog dela zgrade, dok će umetnici koristiti oko 200 kvadrata u levom delu. Taj dotrajali prostor treba privesti nameni i dosta uložiti u njegovo opremanje. I za to ima rešenja, kaže Petar Blagojević, užički gradski većnik za društvene delatnosti, koji se ovim poduhvatom intenzivno bavi poslednjih meseci.

– Udruženju umetnika, u kojem je više od 40 stvaralaca, i priznatih i neafirmisanih, odavno nedostaje prostor za ateljee i stvaranje. Ovime im rešavamo problem, a oni su sami obezbedili sponzorstva od privrede i drugih da opreme prostor. Mnogi će im pomoći, pa će im tako đaci Tehničke škole „Radoje Ljubičić”, u okviru prakse, zameniti parket. Umetnici planiraju da uz ateljee stvore i galerijski prostor za izložbe, počeli su da ga sređuju i već za april najavljuju prvu postavku – kaže nam Blagojević.

Što se tiče Istorijskog arhiva, i njemu mnogo znači dobijeni prostor u bivšoj kasarni. Iz celog regiona stiže mnogo dokumentacije o firmama koje su otišle pod stečaj, a arhiv, koji je nedavno ostao i bez depoa u Beloj Zemlji, nema gde da je smesti. Grad im je izašao u susret, ali za ovo privođenje nameni potreban je i novac, s tim što u gradskoj upravi ističu da je arhiv za ovu godinu predvideo ulaganja od 500.000 dinara za sređivanje budućeg depoa, što može koristiti u ove svrhe, prenosi Politika.

– Osim što time rešavamo potrebe umetnika i arhivista, sprečavamo i dalje propadanje zdanje kasarne. Ne samo od zuba vremena: proteklih godina ona je bila i na meti vandala, koji su provaljivali u nju, lomili sve što nađu, razbijali prozore i vrata, skidali radijatore, čupali kablove... Sada će zgrada biti oplemenjena, korišćena i zaštićena od obesnika. Ovim se nije odustalo od ranije namere da taj objekat bude deo budućeg užičkog univerziteta. Rešenja o korišćenju su privremena, a tu je i sprat o čijoj nameni tek treba da se odluči. Zgrada nije bila pod zaštitom države i u toku je procedura da se zaštiti – dodaje Petar Blagojević.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track