(VIDEO) VEČERAS NEĆE SPAVATI U RAKAMA: Niški grobari okončali štrajk, prihvatili lanč-pakete
Foto: Youtube Printscreen

Zbog neisplaćenih plata danima spavali na Novom groblju

(VIDEO) VEČERAS NEĆE SPAVATI U RAKAMA: Niški grobari okončali štrajk, prihvatili lanč-pakete

Srbija -

NIŠ - Radnici JKP “Gorica” koji su zbog neisplaćenih plata spavali više od 10 dana na niškom Novom groblju, prekinuli su protest jer je većina odlučila da prihvati ponudu gradonačelnika Niša da im Grad da 30.000 dinara, lanč-pakete i kartice za prevoz.

Radnici kažu da će sačekati konstituisanje vlasti i obećane plate, a ako ih ne bude, da će umesto dosadašnjeg načina protesta obustaviti sahranjivanje i sve ostale delatnosti.

Iako je pre desetak dana oko 60 radnika počelo da spava na groblju koje im je radno mesto, pošto platu nisu primili od jula prošle godine i nemaju novca ni za autobusku kartu, ni za hranu, taj broj se osipao. Na kraju su ostali samo najuporniji - petnaestak radnika na sahranjivanju. Podele među radnicima počele su nakon što ih je iznenada, bez najave i kamera, pred kraj prošle nedelje posetio gradonačelnik Niša Zoran Perišić sa neočekivanom ponudom, prenose Južne vesti.

Njegovu ponudu tada su radnici ocenili kao uvredljivu i neprihvatljivu, jer, kako su rekli, “ne traže socijalnu pomoć i lanč pakete već svoje zarađene plate”. Međutim, većina se predomislila, dok je za neke 30.000 umesto 300.000, koliko su prosečna dugovanja prema svakom radniku, ipak neprihvatljivo.

Gradonačelnik Niša kaže da radnici “Gorice” jesu u pravu, ali u problemima ovog preduzeća ne vidi odgovornost gradske vlasti, već menadžmenta. Nakon konstituisanja nove vlasti, najavljuje novo rešenje.

Podsetimo, problemi u poslovanju “Gorice” se vuku poslednjih godina, a menadžment i rukovodstvo Grada su pokušali reorganizacijom da reše problem. Međutim, i pored prelaska dobrog dela radnika u JKP “Mediana” i “Parking servis” i milionske pomoći koje su Grad i druga preduzeća davali “Gorici” kriza nije prevaziđena, a radnici ne primaju platu.

Direktor “Gorice” Igor Jovanić je nedavno podneo ostavku, jer je, kako kaže, naišao na nesaradnju Grada u realizaciji programa reorganizacije ovog preduzeća.

(Južne vesti/J. V./N1)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja