VELELEPNI MOZAIK ZA DEKORACIJU: Ukrašava se kupola Hrama Svetog Save
Foto: Zorana Jevtić

Mozaik Vaznesenje Gospodnje

VELELEPNI MOZAIK ZA DEKORACIJU: Ukrašava se kupola Hrama Svetog Save

Srbija -

U Beograd juče dopremljen deo velelepnog umetničkog dela, čija je cena četiri miliona evra, a koji će biti postavljen u najvećoj pravoslavnoj svetinji na Balkanu

Prvi deo mozaika za unutrašnju dekoraciju kupole Hrama Svetog Save, čiju izradu finansira kompanija „Gasprom njeft“, stigao je u Beograd.

Tovar se sastoji od deset tona mozaika izrađenog od specijalnog stakla i kamena i predstavlja glavni deo mozaične kompozicije Vaznesenja Gospodnjeg. Izrađuje se u specijalnoj umetničkoj radionici u Moskvi, a radovima više od 100 mozaičara rukovodi akademik i član Prezidijuma Ruske akademije umetnosti, narodni umetnik Rusije Nikolaj Muhin.

Projekat podrazumeva izradu 1.230 kvadrata u tehnici mozaika, čija je cena četiri miliona evra. Postavljanje je planirano za 22. maj, a oslikavanje cele centralne kupole trebalo bi da bude završeno do kraja godine.

Radovi u Hramu Svetog Save

Ivica DačićDEKRET O SARADNJI POTPISAO LIČNO PUTINMinistar spoljnih poslova Ivica Dačić je predstavnik srpske strane u komisiji za izbor idejnog rešenja za ukrašavanje unutrašnjosti Hrama.- Velika je stvar nagovestiti da je dekret o saradnji Ministarstva kulture Rusije i Hrama Svetog Save potpisao lično ruski predsednik Vladimir Putin. Na taj način u ovaj hram će biti ugrađeno i večno prijateljstvo naše dve zemlje. Vlada Republike Srbije će obezbediti nedostajuća finansijska sredstva za završetak radova na ovoj građevini.

O HRAMU SVETOG SAVE

Hram Svetog Save je najveća pravoslavna bogomolja na BalkanuIzgrađen je na lokaciji gde su Turci 1594. godine spalili mošti Svetog SaveIzgradnja je počela 1935. godine i prekidana je u više navrataKupola visine 70 metara je podignuta 1989. godineVisina glavnog pozlaćenog krsta je 12 metaraPredviđeno ja da Hram prima 10.000 vernika

Danilo Kršar

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja