VELIKI DAN ZA NIŠ: Završeni spoljni radovi na prvom novom Kliničkom centru u Srbiji
Foto: D.R.

Komforniji uslovi bolničkog lečenja

VELIKI DAN ZA NIŠ: Završeni spoljni radovi na prvom novom Kliničkom centru u Srbiji

Srbija -

NIŠ - Spoljni radovi na izgradnji novog Kliničkog centra u Nišu, prvog od četiri koji se grade zahvaljujući kreditu Evropske investicione banke i sredstvima koje je obezbedila Vlada Srbije, završeni su danas.

Direktor niškog Kliničkog centra Zoran Radovanović ističe da je prezadovoljan dinamikom izgradnje i najavljuje da očekuje da će prva pacijenta nova ustanova primiti već početkom leta.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

- Jutros je počela demontaža krana, što praktično znači završetak spoljnih radova na zgradi. Osam stotina radnika, koliko ih je angažovano na izgradnji, sada prelazi na sredjivanje prilazne infrastrukture, rasvete i zelenila. Tender za nabavku opreme je završen, rok za isporuku je 40 dana, a očekujemo da prvi uredjaji za novi Klinički centar stignu u toku sledeće nedelje – kaže Radovanović.

Ističe da će dva miliona stanovnika juga Srbije, za koje je niški Klinički centar referentna ustanova tercijarnog zdravstva dobiti komforne uslove bolničkog lečenja.

- Novi Klinički centar imaže 650 postelja, sve sobe će biti dvokrevetne i imati kupatilo. Međutim, ono što je još važnije je da će pacijenti dobiti mogućnost za dijagnostiku i lečenje najsavremenijim aparatima. Imaćemo skener najnovije generacije jačine tri tesle, dva multislajs skenera, tri angio sale i šesnaesst kompletnih operacionih sala – rekao je Radovanović.

Za izgradnju niškog Kliničkog centra Evropska investiciona banka dala je kredit od 35 miliona evra, dok je 17 miliona evra bespovratno obezbedila Vlada Srbije. Novi Klinički centri biće izgrađeni i u Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu.

(Tekst i Foto: M.M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track