VERKOV RAT SMEĆEM Nikolić: Komunalnim udarom pokušava da se vrati na vlast
Foto: Zorana Jevtic

Kragujevačka Čistoća u štrajku

VERKOV RAT SMEĆEM Nikolić: Komunalnim udarom pokušava da se vrati na vlast

Srbija -
Nisam ja kriv što radnici Čistoće, Gradskog groblja i Zelenila ne primaju platu, što u njima ima više zaposlenih nego što je potrebno. Nisam ja kriv što je Verko ( Veroljub Stevanović) upravljao gradom 18 godina i ostavio dugovanja od 80 miliona evra, rekao je Nikolić

KRAGUJEVAC - Kamioni za odvoženje smeća iz više od 20 gradova u Srbiji odnosiće danas smeće u Kragujevcu, jer je javno komunalno preduzeće "Čistoća" u tom gradu od jutros u generalnom štrajku.Gradonačelnik Kragujevca Radomir Nikolić izjavio je da su kamioni iz drugih gradova angažovani ne samo zbog štrajka "Čistoće", već i zbog čestih žalbi građana na pune kontejnere, kao i zbog izveštaja Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu da je u gradu moguća pojava zaraze.

On je, u izjavi novinarima na ulazu u Kragujevac gde je dočekao više od 20 kamiona za odnošeće smeća, optužio bivšeg gradonačelnika Veroljuba Stevanovića da, kako je rekao, "komunalnim udarom pokušava da se vrati na vlast"."Nisam ja kriv što radnici 'Čistoće', 'Gradskog groblja' i 'Želenila' ne primaju platu, što u njima ima više zaposlenih nego što je potrebno. Nisam ja kriv što je Verko ( Veroljub Stevanović) upravljao gradom 18 godina i ostavio dugovanja od 80 miliona evra", rekao je Nikolić.

Upitan koliko će da košta angažovanje kamiona iz drugih gradova, Nikolić je odgovorio da nije bitno koliko će to da košta i da je reč o jednodnevnom angažovanju tokom kojeg će ceo grad biti očišćen.Nikolić je dodao da je reč o prvoj solidarnoj pomoći drugih opština posle majskih poplava, kao i da će najveći deo troškova njihovog angažovanja platiti lokalna samouprava.

Foto: Veroljub Stevanović
Foto: Veroljub Stevanović

On je najavio, kako je rekao, najoštrije mere u rešavanju problema u javno komunalnim preduzećima."Svaki mesec tonemo i mora negde da se stane, budžet je prazan, a JKP duguju za plate i ne plaćaju poreze i doprinose", rekao je Nikolić i dodao da ne može "Čistoća" da ima 350 zaposlenih od kojih 30 radi na odvoženju smeća, da "Gradska groblja" imaju 130 umesto 30 radnika ili "Šumadija sajam" da ima 100, a potrebno je 20 zaposlenih.Poštujući činjenicu da su svi direktori JKP izabrani na konkursu i da su imali odrešene ruke da sami uđu u proces konsolidacije firmi, gradonačelnik smatra da oni nisu radili na sređivanju stanja.

Predsednik Samostalnog sindikat JKP "Čistoća" Marko Gavrilović ponovio je u izjavi novinarima da je to preduzeće u generalnom štrajku i da radnici traže drugi deo plate za tri meseca i celu decembarsku zaradu.On je odbacio navode gradonačelnika da štrajk ima političku pozadinu, istakvši da su "radnici gladni, jer u ovoj godini nisu primili ni dinar".

Direktor JKP "Čistoća" Dejan Raonić rekao je novinarima da je tokom štrajka na ulicama Kragujevca pet kamiona koji odnose smeće. On je naveo da "Čistoća" nema sredstava da isplati zaostale zarade, objasnivši da to preduzeće potražuje 562 miliona dinara od građana, privrede, preduzetnika..., a da su oobaveze tog preduzeća oko 400 miliona dinara.

Raonić je naveo da bi za to preduzeće bilo značajno da se reši sudbina 80 zaposlenih koji su ranije dovedeni iz Niskogradnje zbog propadanja tog preduzeća.On je dodao da "Čistoća" ima ne samo problem sa viškom radnika, već i sa strukturom preostalih 265 radnika koja nije odgovarajuća.

Prethodnih sedam dana radnici "Čistoće" obustavljali su rad na jedan sat, a kako su danas najavili generalni štrajk će trajati do ispunjenja njihovih zahteva za isplatom zarada.Tokom generalnog štrajka, radiće sve službe - odvoženja smeća,higijene, zoohigijene, ali uz poštovanje minimuma procesa rada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track