VETERINAR SE PRAVDA: U svinjetini nije bilo trihinele, možda su meštani mešali meso
Foto: Kurir

Dušan Knežević koji je pregledao meso

VETERINAR SE PRAVDA: U svinjetini nije bilo trihinele, možda su meštani mešali meso

Srbija -
Dušan Knežević, vlasnik veterinarske stanice koja je pregledala uzorke divlje svinje, tvrdi da nije odgovoran za zarazu u Zlatiborskom okrugu, gde je zbog 17 obolelih proglašena epidemija

UŽICE - Veterinar Dušan Knežević, vlasnik veterinarske stanice u Čajetini koja je prva pregledala uzorke suvog mesa od divlje svinje zaražene trihinelom, tvrdi da su uzorci koje je on pregledao bili ispravni!On kaže da ne zna kako je došlo do toga da se ogroman broj građana zarazi kad, kako ističe, meso koje je on pregledao nije bilo zaraženo.Lično radio analizu- Dva uzorka mesa doneta su mi 30. novembra. Izdao sam potvrdu da je meso ispravno i sada stojim iza toga. Ne znam šta su oni posle toga radili, možda su ga pomešali s drugim mesom. Analizu sam radio lično ja - rekao je Knežević i dodao da je u subotu kod njega bila veterinarska inspekcija i da nisu našli nijednu zamerku.- Nije mi jasno kako su se kod njih simptomi javili tako kasno ako su meso jeli oko srpske Nove godine. Prve simptome trebalo bi da imaju najmanje dva sata nakon konzumiranja zaraženog mesa - kaže on.Inače, nakon što se posumnjalo u trihinelu, meso je odneto kod drugog veterinara u Mačkat, gde je potvrđeno prisustvo parazita.- Veterinar može da kaže šta hoće, ali nadležni organi utvrdiće o čemu se radi - kaže Milovan Knežević, predsednik lovačkog društva iz Čajetine.Zaraženu pršutu i kobasice, prema nekim navodima, jelo je više od 500 ljudi. U užičkoj bolnici juče u toku prepodneva hospitalizovano je još devetoro pacijenata, među kojima i troje dece. Zavod za javno zdravlje Užice prijavio je Institutu „Batut“ epidemiju na oboljenje trihineloze na području Čajetina.- Epidemiju smo prijavili jer nam je iz užičke bolnice i Doma zdravlja Čajetina dosad prijavljeno 17 obolelih - kaže dr Aleksandra Andrić iz Zavoda za javno zdravlje u Užicu.A pored troje Senćana koji su primljeni u petak na Kliniku za infektivne bolesti u Novom Sadu, juče su primljena još dva pacijenta sa isti m simptomima.Istraga u toku- Supruga Dragana Todorovića, načelnika policijske ispostave Senta i predsednika lovačkog udruženja Senta, koji je prvi oboleo, i sin Vladimir nalaze se u bolnici. Bojazan postoji da i ćerka i zet, koji su inače policijski radnici, ne obole od ove infektivne bolesti, jer to sušeno meso je Dragan dobio od svojih pobratima iz Čajetine, koji su boravili 23. decembra u Senti, te je po svoj prilici meso konzumirala cela porodica - kaže izvor Kurira.Uprava za veterinu saopštila je da je istraga u toku.

Broj obolelih rasteZARAŽENA I DECAVojimir Marjanović, jedan od pacijenata koji je hospitalizovan, kaže da je meso jeo 22. decembra, a da je prve simptome bolesti osetio 18. januara.- Osetio sam bolove u mišićima i imao sam temperaturu. Kad sam čuo da je mladić primljen u bolnicu jer se sumnja da je u pitanju trihinela, odmah sam se javio lekaru - rekao je Marjanović. Milan Joksimović je od nedelje u bolnici, a u ponedeljak pre podne primljena je i njegova ćerka od 15 godina.- Ćerka je primljena u bolnicu, a sin od 10 godina je pušten na kućno lečenje - rekao je Joksimović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja