KRALJEVAČKI SUBNOR POKRENUO ISTRAGU: Ko je 90-tih nelegalno prodao 100 000 boračkih stanova?
Foto: Printscreen B92

Nije postojala mogućnost otkupa

KRALJEVAČKI SUBNOR POKRENUO ISTRAGU: Ko je 90-tih nelegalno prodao 100 000 boračkih stanova?

Srbija -

KRALJEVO - Devedesetih godina prošlog veka u Srbiji je nelegalno prodato oko 120 000 stanova, koje su zajedničkim sredstvima gradili boračka organizacija SUBNOR i druga tadašnja preduzeća i organizacije, tvrde u SUBNOR-u za Raški okrug i Grad Kraljevo.

Borci su na osnovu pravilnika SUBNOR-a stanove dobijali na korišćenje do svoje smrti nakon čega su stanovi dodeljivani drugim borcima i nije postojala mogućnost njihovog otkupa. Tako je bilo sve do početka devedesetih godina kada je tadašnja vlast stanove prodala građanima koji za državu nikada nisu ni ratovali, navodi portal "Kraljevo online".

Do nelegalne trgovine sa boračkim stanovima dolazi krajem osamdesetih godina prošlog veka kada je država donela zakon o otkupu stanova koji nije važio za boračke, pa je opština čim bi neki prvoborac preminuo umesto da njegov stan dobije drugi, stan dodeljivala trećim licima na korišćenje a potom i prodavala.

“Pri čemu je kompletna šema prodaje, da je tako nazovem, išla na taj način što bi neko ko je bio na izvoru informacija obavestio, verovatno ne za džabe već za neki novac, potencijalnog zainteresovanog za otkup stana. Taj bi došao dobio bi uput, od grada da ode u Javno stambeno preduzeće da sklopi ugovor o zakupu, da bi se posle mesec dana taj isti zakupac pojavio sa zahtevom za otkup stana i onda je grad prodavao nešto što nije njegovo”, kaže za “Kraljevo Online” Puniša Jovanović, predsednik SUBNORa za Raški okrug i Kraljevo.

Predsednik SUBNOR-a Srbije za Raški okrug ističe da poseduje kompletnu originalnu dokumentaciju koja sadrži adrese i kvadrature stanova i imena ljudi koji bi trebalo da budu u njima. Takođe naglašava da nisu u pitanju samo stanovi već i druga imovina koju je SUBNOR gradio ili dobijao na poklon od boraca kao što su pojedine zemljišne parcele, seoska domaćinstva i lokali.

“Na nivou Srbije mi imamo neku procenu koju smo radili to je u programskim aktima SUBNORa Srbije ja mislim čaki i preko 100.000 stanova. Za neke gradove imam i tačne informacije, recimo Ivanjica, 227 stanova, ali je interesantno da je u Ivanjici prodaju odradilo preduzeće za Puteve. Kako se ko u celoj toj priči snašao i kako je ko bio spreman da uđe u neku vrstu zloupotrebe, koja uopšte nije mala. Na nivou Kraljeva po proceni Fonda za veštačenje Novi Sad, vrednost ove imovine je 11,5 miliona eura. Nije to malo”, dodaje Jovanović.

U sudskom postupku koji je pokrenut u Osnovnom sudu u Kraljevu SUBNOR će pokušati da poništi bespravno sklopljene ugovore o prodaji stanova i druge imovine i dobije obeštećenje od opštine jer je nije ovlastio da tu istu imovinu može da proda, a većina stanova došla je u ruke tadašnjih lokalnih funkcionera, ali i viđenijih Kraljevčana poput direktora, lekara, profesora, koji su na ovaj način došlo do svoj drugo trećeg pa čak i četrtog stana. Treba ispitati i gde je završio novac od prodatih stanova jer nije uplaćivan na opštinski već posebne račune, kojima se se sada gubi trag.

(Kraljevo online)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track