(VIDEO) NE DAJU SE: Kratkovidi blizanci Ružica i Živko ne vide ni šta piše na tabli, ali ne odustaju
Foto: Tanjug Pt

Imaju dioptriju do minus 10,25

(VIDEO) NE DAJU SE: Kratkovidi blizanci Ružica i Živko ne vide ni šta piše na tabli, ali ne odustaju

Srbija -
Samohrana majka Slobodanka prima socijalnu pomoć od 12.000 mesečno, a njihova kuća napravljena je od blata i krov joj se urušio. Volela bih da dobijem kuću, kupatilo, igračke, ljuljašku... priča malena Ružica, a njen brat Živko kaže da mu se vid poboljšao kada je dobio nove naočare
1 / 3 Foto: Tanjug Pt

KRALJEVO - Sedmogodišnji blizanci Ružica i Živko Stepanović iz sela Vitkovac, kod Kraljeva, kratkovidi su od rođenja, sa dioptrijom od minus 7,5 do minus 10,25, te kao đaci prvaci sa svog mesta u školskoj klupi ne vide šta piše na tabli.

Samohrana majka Slobodanka prima socijalnu pomoć od svega 12.000 dinara mesečno. Njihova kuća u kojoj živi još i baka, stara je i napravljena od blata. Krov se urušio još pre nekoliko godina i niko se ne usuđuje da im ga popravi, jer su i kablovi za struju upleteni.

Foto: Tanjug Printscreen
Foto: Tanjug Printscreen

Ružicina i Živkova učiteljica Snežana Madžarević je pokrenula dosta akcija da im se pomogne."Dobri ljudi su se javili kada su čuli kakve probleme imaju Ružica i Živko, i već su donirali nove naočare, sredstva za higijenu, malo garderobe i hrane. Na ime njihove mame smo otvorili žiro račun, i počele su da stižu i prve uplate. Naš cilj je da Stepanovići u narednom periodu dobiju novu kuću", kaže učiteljica Snežana.

Ružica kaže da bi volela da dobije sve ono što njeni vršnjaci već imaju. "Volela bih da dobijem kuću, kupatilo, igračke, biciklu, skejtbord i ljuljašku", priča malena Ružica i kaže da voli da ide u školu i uči.Živko Stepanović nam je rekao da mu se vid poboljšao kada je dobio nove naočare.

Foto: Tanjug Printscreen
Foto: Tanjug Printscreen

"Naočare sam dobio, a voleo bih da dobjem sve što je moja sestraveć nabrojala. Najpre kuću", kaže ovaj dečak. Njihova majka Slobodanka Stepanović je samohrani roditelj i odsocijalne pomoći koju prima, nije u mogućnosti da im kupuje adekvatne naočare svaki put kada im se dioptrija promeni.

Blizanci Ružica i Živko, svakih šest meseci moraju da idu kod očnog lekara na kontrole. Tako će biti sve do njihovog 18. rođendana kada ih očekuje druga operacija. Njihovi vršnjaci i deca iz sela Vitkovac često organizuju humanitarne akcije kako bi prikupili odeću i obuću za svoje drugove. Ali, da bi se Ružci i Živku pomoglo, potrebno je da se uključi šira zajednica.

http://www.youtube.com/watch?v=1cGO24UP-Xc

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track