VUČIĆ U BAČKOM JARKU: Nemački prijatelji, ovde ste dobrodošli! U Srbiji biramo po poštenju a ne veri
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Otkriveno spomen-obeležje Podunavskim Švabama

VUČIĆ U BAČKOM JARKU: Nemački prijatelji, ovde ste dobrodošli! U Srbiji biramo po poštenju a ne veri

Srbija -

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić prisustvovao je danas osvećenju Spomen-obeležja Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku.

Foto: Tanjug/Zoran Žestić
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Podsetivši se nemačkih, ali i srpskih žrtava u Drugom svetskom ratu, premijer je naglasio da treba poštovati sve žrtve - i svoje i tuđe, jer će se samo tako poštovati i srpske žrtve na srpskim stratištima poput Jasenovca i Jadovna.

Vučić je poručio da samo time što poštujemo tuđe žrtve možemo imati pravo da tražimo poštovanje naših žrtava.Premijer je podsetio da je početkom 20. veka u Bačkom Jarku živelo 2.127 Nemaca, 47 Mađara i dvoje Srba, dok u tom mestu danas žive gotovo samo Srbi, većinom žive ljudi koji su došli iz Bosne i Hercegovine, neki spasavajući se od ustaškog noža.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

"Budućnost srpsko-nemačkih odnosa mnogo drugačija od prošlosti"

Vučić je ocenio da će budućnost srpsko-nemačkih odnosa biti mnogo drugačija od zajedničke prošlosti.Vučić je ceremoniji povodom otkrivanja i osveštenja spomenika Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku kazao da Nemci koji su posle Drugog svetskog rata napustili Srbiju, nisu "gosti na našoj teritoriji".

Primetio je da se ne bi složio sa crkvenim velikodostojnicima koji su o Podunavskim Švabama govorili kao o našim gostima: "Na ovoj našoj zemlji, u Srbiji, svako ko je pozvan nije gost, već je domaćin. Mi ne biramo ljude po veri i nacionalnosti, već po poštenju i dobroti", poručio je Vučić.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

Vučić je poručio da moramo da vodimo odgovornu politiku, a to je poštovanje svih drugih, uvažavanje svih drugih žrtava, ali i naših ali i pre svega sa pogeldom u budućnost - naše dece naših unučića.Ponovio je da srpski narod, ma koliki bio, pokazuje da ume da poštuje i žrtve drugih naroda, te da će samo tako zaštititi naše žrtve i pokazati svoju veličinu.

"Ovo je vaša zemlja, osećajte se na svome i ponašajte se na takav način", rekao je Vučić obraćajući se Hansu Supricu, predsedniku Saveza udruženja Podnuvskih Švaba Nemačke.On je rekao i da danas ne postoji nijedno mesto u Nemačkoj u kojem nema Srba koji tamo radi i zarađuje za svoj hleb, ali je poručio da želi da manje Srba ide u Nemačku za hlebom, ali je primetio da istovremeno sve više Nemaca dolazi u Srbiju da radi i posluje." Živelo srpsko nemačko prijateljstvo - Živela Nemačka, Živela Srbija", završio je Vučić.

Nemci grade istraživački centar u Novom Sadu

Vučić je najavio da će jedna od najmoćnijih i najvažnijih nemačkih kompanija graditi Centar za istraživanje i razvoj u Novom Sadu, koji će odmah zaposliti 500 inženjera iz Srbije."Juče sam dobio važnu vest i upoznao sam sa tim (predsednika pokrajinske vlade) Igora Mirovića, (predsednika Skupštine Vojvodine) Ištvana Pastora i (gradonačelnika Novog Sada) Miloša Vučevića", rekao je Vučić u Bačkom Jaru.Vučić je rekao da će zaposleni u tom centru imati velike plate.Premijer Srbije Aleksandar Vučić i ambasador Nemačke Aksel Ditman prisustvovali su danas osveštenju spomen-obeležja Podunavskim Švabama u Bačkom Jarku.

Naime, u Bačkom Jarku svečano je danas otkriveno Spomen-obeležje Podunavskim Švabama, stradalim krajem Drugog svetskog rata, u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića i izaslanika vlade SR Nemačke Harmuta Košika.

Foto: Printscreen Pink
Foto: Printscreen Pink

Krajem Drugog svetskog rata selo Bački Jarak pretvoreno je u koncentracioni logor za nemačke civile, koji su ostali na područijma pod jugoslovenskom vlašću. Logor je postojao od 2. decembra 1944. do 17. aprila 1946. i u njemu je umrlo oko 7.000 ljudi, uglavnom žena i dece, od gladi, bolesti i zlostavljanja.

Spomenik stradalima postavljen je u prethodnih mesec dana, na inicijativu Udruženja Podunavskih Švaba Nemačke, koji su ga podigli uz pomoć pokrajinske i lokalne administracije.Obeležje je u obliku mermernog krsta, sa natpisom: "Ovaj spomenik čuva sećanje na naše sugrađane, Podunavske Švabe, koji su u logoru za interniranje u Bačkom Jarku stradali i našli ovde večni mir. Neka počivaju u miru, mi ih nećemo zaboraviti".

Pored Vučića i Košika, otkrivanju i osveštanju spomen obeležja prisustvovali su i ambasador SR Nemačke u Srbiji Aksel Ditman, ministar za rad Aleksandar Vulin, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor, kao i direktor Konrad Adenauer Fondacije za Srbiju i Crnu Goru Norbert Bekman-Dirkes.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track