Prikaži najnovije vesti
Vrmdžanski grad Sokobanja Foto Youtube printscreen
U dolini Pakleša, nalaze se zidine starog grada...

ZLATNA GROZNICA ŠIRI SE JUGOM SRBIJE: Lovci na blago opsedaju Vrmdžanski grad kod Sokobanje

Srbija 48

SOKOBANJA - U dolini Pakleša, nalaze se zidine starog grada za koga meštani kažu da je "latinski". Vrmdžanski grad je iz rimskog doba i nastao je u periodu do 6. veka u vreme vladavine cara Justinijana.

Podignut je radi odbrane ovog dela vizantijske teritorije od prodora Avara i Slovena. Razoren je 1416. godine i to je sve što se o njemu zna u antropološko-demografskom pogledu. Građen je na nepristupačnim stenama i Turci nisu mogli nikako da ga osvoje.

Prema jednoj legendi, Turci su potplatili jednu babu da im kaže kako da osvoje grad. “Baba ih nauči da nađu konja, ajdira i da mu devet dana ne daju da pije vodu, pa da ga povedu oko grada. Gde konj počne nogom kopati, tu da kopaju, jer su tu vodovodne cevi i da preseku vodu. Istovremeno baba poruči zapovedniku grada da će biti pobeđen, no da potkuju konje naopako i da kroz tajni prolaz napuste grad i tako se izvuku iz opsade. Ovi to i učiniše.

Foto: Youtube printscreen Foto: Youtube printscreen

Kad su Turci videli tragove, pomisliše da je u grad stiglo pojačanje, ali kada u grad uđoše zatekoše sve pusto.”Do skoro su meštani na ovoj teritoriji nalazili razne predmete iz ovog perioda. A Vrmdžanski grad je i dan-danas meta lovaca na blago.

(Belami/Južna Srbija info)

Pratite KURIR na VIBERU: http://chats.viber.com/kurir