ZRENJANIN: Postrojenje za preradu vode biće pušteno u probni rad 15. aprila
Foto: Shutterstock

Investirano 8 miliona evra

ZRENJANIN: Postrojenje za preradu vode biće pušteno u probni rad 15. aprila

Srbija -

ZRENJANIN - Postrojenje za preradu pijaće vode u Zrenjaninu, u koje je investirano oko osam miliona evra, biće pušteno u probni rad 15. alprila, a zdrava pijaća voda u gradskom vodovodu krenuće oko 15. maja, najavljeno je danas.

U Zrenjaninu je voda iz gradskog vodovoda zabranjena za piće od 2004. godine zbog nedozvoljene količine arsena. Gradilište je danas sa svojim saradnicima posetio i gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je izrazio zadovoljstvo što će višedecenijski problem Zrenjaninaca konačno biti rešen.

"Pre neki dan su me pitali zašto se i da li kasni, a kasni se 42 godine, koliko se ova voda u Zrenjaninu ispituje i traži rešenje. Veoma sam ponosan na svoj tim i zadovoljan sam što sam čuo da uskoro krećemo u probni rad, a zatim i da pustimo konačno zdravu vodu u vodovodni sistem grada Zrenjanina" rekao je Janjić.

Završetak radova najavljivan je nekoliko puta, a govoreći o kašnjenju, direktor Vodovoda i kanalizacije Ivan Dević je rekao je da su radovi mogli da počnu tek kada je Grad, odnosno to preduzeće, ispunilo obaveze prema izvodjaču, a to je obezbedjenje garancija za isporuku i plaćanje preuzete vode u ugovorenim rokovima.

Iznos garancije je trogodišnja količina isporučene vode na projektovanom nivou od 6,5 miliona kubnih metara, što je oko 19,5 miliona kubika vode. Dević je rekao i da Grad Zrenjanin u izgradnju postrojenja za preradu pijaće vode nije uložio ni dinar, već je investitor izvođač radova.

On je kazao da će lokalna samouprava odlučivati o ceni pijaće vode, vodeći računa o platežnim mogućnostima potrošača.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 28.03.2014

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track