SRPSKI DRIFT ŠAMPIONAT: Veliko finale za pamćenje!
Foto: Petrolheads

SPEKTAKTL

SRPSKI DRIFT ŠAMPIONAT: Veliko finale za pamćenje!

Auto -

Spektakl koji sam vam najavila za vikend je održan, moja malenkost je prisustvovala i ovim tekstom ću pokušati da vam prenesem doživljeno. Odmah na početku moram da napomenem da ne postoje reči kojima bih stvaran osećaj svega viđenog za protekli vikend mogla da opišem.

Moj vikend i odlazak u Čačak na Ùnale srpskog šampionata počeo je u subotu oko 7 ujutra dolaskom mog druga Mirka Fabrija po mene. Mirko i ja uputili smo se prema Beogradu da od tašte i žene (Dve predivne osobe, njegova tašta kuva najbolju kafu na svetu) ukrademo još jedno poznato lice na drift sceni- Sinišu Baračanina. Kao prava tri musketara krenuli smo se jedan od najvećih događaja ove godine- SDC Ùnale.

Odlično raspoloženje tokom celog puta najavljivalo je da ni kiša ne može da pokvari ono što će nas dokečati na stazi Autoprevoza Čačak. Sreća nas je pratila i čim smo stigli na stazu i kiša je prestala da pada.

U boksevima vozača bilo je kao u mravinjaku. Svaki tim je bio uz svog vozača i vredno radio oko auta. Neki su šarafali, neki menjali gume, neki su jeli, ali su se svi družili i njihova nasmejana lica bila su dokaz koliko prijateljstvo vlada među njima.

foto: Petrolheads

U momentu dok sam se ja šetala kroz boksove na stazi su se vozili treninzi, a onda je poznati glas Aleksandra Velikog najavio početak omiljenog dela ove manifestacije: Drift Taxi. Nakon svega toga uputili smo se na svoje pozicije jer je na redu bilo predstavljanje vozača, briÙng i napokon, kvaliÙkacije.

Dok je Aleksandrov glas objašnjavao pravila i način bodovanja vozači i njihovi mali vredni mravi poslednji put pred kvaliÙkacije proveravali su detalje na zverima kojima će nam podići nivo adrenalina. I sva ludnica je mogla da počne! Kažem ludnica jer one vožnje koje su viđene su ludilo! Pravo umeće svakog vozača je da odvoza onakve krugove, a mi imamo jedne od najboljih driftera u regionu.

Ali hajde idemo redom. U top 16, odnosno Twin duelima mogli ste da vidite šta je značilo kad sam vam rekla da je drift pun iznenađenja. Meni je šok bio kada smo bili u situaciji da gledamo dva Ùnala pre pravog Ùnala.

Prvi takav duel vozili su Zoran Savić i Miloš Đorđević Zeka. Po odlukama sudija Dušana Polića, Baneta Nikolića i Aleksandra Kokotovića, kao i Daria Folera koji je takođe u subotu bio na poziciji jednog od sudija,u tom duelu dalje je vozio Zeka. Za Savića kao vozača i za savršeno praćenje imam samo reči hvale. Verujem da je sreća tog dana bila presudna, ali da je Zoki jedan od naših najboljih vozača ne može niko da ospori.

foto: Petrolheads

Veliko poštovanje i dubok naklon je zaslužio Zoki, pogotovo posle vožnji viđenih ovog vikenda Odmah posle ova dva sjajna vozača imali smo priliku da gledamo drugo Ùnale pre Ùnala, duel između prošlogodišnjeg šampiona Igora Stevanovića Kika i Bojana Kurbalije. Kada se trkaju vozači kao što su predhodno spomenuti, o rezultatima odlučuju sitnice odnosno detalji. Iako je u prvom krugu Bojan dobio vođstvo od 10-0 jer je Kik ispravljao, Igor je u drugom krugu napadima, bez imalo pardona, na vratima Bojanu Kurbaliji pokazao zašto je baš on prošle godine bio najbolji. Ali i pored Kikove velike želje i odlične borbe Bojan je prošao dalje i u sledećem njegovom duelu gledali smo kako učitelj vozi protiv svog učenika.

Odmah nakon njih vozili su Goran Jevtić i Nikola Ilić, dečko koji je na ovoj trci bio pravo, možda baš to najveće iznenađenje sezone. Njihov duel bio je jedan od najkomentarisanijih, oba vožača imala su i šta da kažu sudijama nakon svojih vožnji, ali sudijska četvorka je nakon takozvanog dead meča odlučila da dalje ide Nikola Ilić . Darko Grujović i Sava Vidaković bili su duelisti koji su vozili posle njih i Sava je zbog boljeg prvog kruga prošao dalje. Vožnje nakon ovih bile su one presudne. Prvo su vozili Miloš Đorđević Zeka i Bojan Kurbalija i u tom duelu bolji je bio učenik i time postao prvi Ùnalista Serbian Drift Championship-a.

foto: Petrolheads

Zatim dolazimo do Moment of the Race-a, izletanja Save Vidakovića. Sava prolazi bez povrede, ali sa oštećenjem auta, i već mrakom koji je krenuo da se spušta na Čačak, završen je prvi dan Ùnala. U nedelju smo svi željno iščekivali nastavak. Svaka vožnja viđena tog dana bila je pravi dokaz šta znači boriti se da budeš najbolji u onome što voliš. Svaki vozač pokazao je zavidno znanje i umeće vožnje i svako od prisutnih imao je momenate ostajanja bez daha i oduševljenja. Kao što sam već rekla, najveće iznenađenje bio je sjajni Nikola Ilić i njegova pobeda na ovoj trci.

foto: Petrolheads

Drugoplasirani je bio Miloš Đorđevič Zeka, ovogodišnji šampion SDC-a, a na trećoj poziciji našao se sjajni Zoran Savić. Nakon velikog Ùnala Srpskog šampionata i pod utiskom svega što smo videli, usledio je DOC. Tu smo mogli sa oduševljenjem da slušamo kako prede Nissan od 800 konja Timura Pomaka iz Turske i vidimo spektakularne vožnje vozača iz regiona.

Uživali smo u vožnjama bračnog para Cselotei iz Mađarske, Niko i njenog muža Csabu. Iz Hrvatske nam je došao Goran Šorak, pravi primer sjajne školske vožnje Daria Folera, Domogoja Begića i njegovu prelepu Mazdu MX7 i Tomislava Kovačevića. Na kraju ovog dana pehare za najbolje vozače DOC-a dobili su Bojan Kurbalija za osvojeno prvo mesto, Dario Foler za drugo i prvi osvojeni pehar dobio je Darko Grujović za treće mesto.

Kurir.rs/Petrolheads

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) ČAČANSKI OBRAČUN DRIFTERA ZAKAZAN ZA PODNE: Veliko finale SDC i Dan šampiona u nedelju na stazi Autoprevoza!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track