MERCEDES BENZ OFF ROAD AVANTURA NA JAHORINI: Jači od prirode, uzbudljiviji od divljine
Foto: Starline

zvezda zasijala na planinskoj lepotici

MERCEDES BENZ OFF ROAD AVANTURA NA JAHORINI: Jači od prirode, uzbudljiviji od divljine

Auto -

Kompanija Star Import, generalni distributer kompanije Mercedes-Benz u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, i ove godine je organizovala već tradicionalni regionalni "Off-Road" događaj za predstavnike medija i klijente.

Predstavljanje celokupne game terenskih vozila održano je kao i prethodne godine na planini Jahorini, ovog puta u terminu od 22. do 25. novembra.

Gosti kompanije Star Import mogli su da uživaju u raskošnoj prirodi Jahorine i da testiraju celokupnu gamu Mercedes-Benz terenskih vozila, koju trenutno čini čak sedam serija modela:

· GLA u verziji GLA 200d sa 136ks

· GLC u dve verzije GLC 220d (170ks) i GLC 250d (204ks)

· GLC Coupe sa istim verzijama motora

· GLE sa dizel agregatom GLE 350d sa 258ks

· GLE Coupe sa benziskim motorom GLE Coupe 400 sa 333ks

· GLS sa istom pogonskom jedinicom

· G-Klasa u veziji G500 sa 421ks.

Testiranje SUV modela ovog premijum proizvođača započelo je u subotu 25. novembra ujutro ispred hotela Termag. Najpre je održan kratak brifing o putanji i etapama koju su priredili organizatori, a prisutni novinari su se zatim podelili po vozilima i krenuli u koloni planinskim putevima Jahorine, koji su savladani u tri etape. Kako bi svi novinari iz regiona koji su prisustovali ovom događaju imali mogućnost da probaju svaki model, tokom vožnje pravljene su kratke pauze u kojima su se vršile rotacije vozača unutar vozila, i promene vozila.

Prva etapa vodila je do Ogorelice, najvišeg vrha ove divlje planine, koji se nalazi na 1 916 metara nadmorske visine. Iako ova visina zvuči vrlo impresivno, sva Mercedesova SUV vozila su je savladala bez trunke napora, a vožnja do vrha ove divlje planine je izgledala daleko lakše nego što bi se prema uslovima terena moglo pretpostaviti.

Lepo i sučano vreme i dovoljno snega na planini doprineli su idealnim uslovima za ovu "Off-Road" avanturu, a na samom vrhu Ogorelici učesnici ovog događaja su mogli da uživaju i u predivnim vidicima i snegom pokrivenim obroncima, dok su iz oblaka virili planinski vrhovi Treskavice, Visočice, Bjelašnice, Trebevića, Romanije....

Posle Ogorelice, kolona Mercedesovih SUV vozila se spustila niz planinu i krenula uskim šumskim putevima, koji su bili predviđeni za naredne dve etape. Ipak, ni teški uslovi za vožnju, koji su podrazumevali puno vode, snega i blata, nisu predstavljali apsolutno nikakav problem za Mercedesove terence, koji su bez problema savladali teren na kome bi se mnoga vozila svakako zaglavila i zaustavila.

Ni u jednom trenutku merecedesovi SUV nisu osetili poteškoće u vožnji kroz raskvašen sneg, blato i strme uspone. Tome je svakako doprinelo što sve testirane modele odlikuje 4MATIC pogon, koji u kombinaciji sa 7G-TRONIC (sedmostepenim) ili 9G-TRONIC (devetostepenim) automatskim menjačima, sa lakoćom kombinuju vrhunski komfor vožnje sa zavidnim terenskim sposobnostima, što se i pokazalo tokom vožnje veoma opasnim šumskim putevima.

Pored GLC Coupe modela, najveću pažnju privukli su najluksuzniji model GLS i najrobusniji model G-Klasa. Mercedes-Benz GLS je bio u snažnijoj 400 4MATIC verziji sa trolitarskim V6 motorom od 333 konjske snage, dok je najsnažniji model na testiranju bila G-Klasa 387 konjskih snaga. Poseban utisak na sve učesnike, pored nenadmašnih terenskih sposobnosti kod G-Klase, imao je karakteristični zvuk V8 motora.

Ogorelica, najviša tačka Jahorine koja se nalazi na 1.916 metara nadmorske visine, bila je tek lagano zagrevanje za sve ono na šta je ovaj auto spreman. Maksimalan luksuz, iskustvo, tradicija i tehnologija na nivou S klase su nešto zbog čega je G klasa i dalje kralj među terencima.

Utisak je da je G klasa definitivno najozbiljniji model kada su off road karakteristike u pitanju, jer ona u oslovima ovog testa nije iskoristila ni 30 odsto mogućnosti. Po sposobnosti na zahtevnim terenima je sledi GLS, a ostali modeli koji su se našli na testu prijatno su iznenadili mogućnostima van puteva. Sigurno je da će bilo koji od modela iz Mercedesove game čija oznaka počinje slovom G biti sasvim dovoljan za većinu vikend avantura, dok je G klasa automobil projektovan za najsurovije uslove eksploatacije.

Ceo događaj su vodili profesionalni instruktori vožnje iz Mercedes-Benz Trening Centra i prodajnog tima kompanije Star Import kroz specijalno pripremljene rute u strogo kontrolisanim uslovima sa najvećim stepenom bezbednosti.

Posebnu pažnju na događaju su privuklo je izlaganje specijalno opremljene E-Klasa All-Terrain, koja je bila opremljena za zimsku avanturu dodatnom opremom iz Mercedes-Benz kolekcije. Takođe svi prisutni su bili u prilici da se iz prve ruke u posebno pripremljenom postprodajnom delu upoznaju sa ponudom Mercedes-Benz kolekcije.

Kompanija Star Import je kupce u Srbiji spremila posebne uslove za kupovinu dva najprodavanija SUV modela – GLC i GLE, koji su ponuđeni kupcima po specijalnim uslovima sa 1.99% kamate, kompletom zimskih guma, posebnim paketom održavanja-servisiranja u trajanju od 5 godina i primamljivim uslovima zamene staro za novo.

Gradske ulice ili planinski put, svi su se uverili da, u skladu sa sloganom "Najbolji na svakom terenu"m, Mercedes-Benz SUV modeli ne biraju put, i da su spremni za svaki izazov.

Na kraju treba istaći - bez obzira na vreme i uslove puta, vožnja Mercedesovim SUV vozilima bespućima Jahorine po udobnosti je jednaka sedenju u fotelji u dnevnoj sobi, a upravljanje ovim vozilima je lako poput pisanja naliv perom.

A ako imate dovoljno novca, i možete i želite da krenete na put oko sveta - učinite to sa nekim od Mercedesovih SUV modela. Budite sigurni da ćete se osećati podjednako odmorno, bezbedno i sigurno, našli se u Njujorku, Dubaiu, Parizu, ili na Andima, Himalajima ili pustinji Gobi.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track