HIT: Motor izbacuje vodu, a ne dim
Foto: Profimedia

U Velsu napravljen ekološki auto

HIT: Motor izbacuje vodu, a ne dim

Auto -

Automobil „raza“, koji pravi mala firma iz Britanije, kao pogonsko gorivo koristi vodonik i ne zagađuje okolinu

Inženjer Hjugo Spouers iz Velsa napravio je automobil „raza“, koji kao pogonsko gorivo koristi vodonik, a umesto dima izbacuje vodu.

To je, kaže za CNN, ostvarenje njegovog sna zbog koga je pre 15 godina prestao da se bavi proizvodnjom automobila koji koriste naftu i benzin i osnovao malu firmu „Riversimple“.

- Nije mi bio cilj da napravim benzinski motor koji manje zagađuje, jer je i manje zagađenje ipak veliki problem. Zato smo rešili da napravimo nešto novo - automobil koji koristi vodonik kao pogonsko gorivo. Rezultat je vozilo nazvano „raza“, po latinskom terminu „tabula raza“ ili „prazna tabla“ - kaže Spouers.

foto: Profimedia

Njegov ručno pravljeni auto je izuzetno lagan - ima 580 kilograma, dva sedišta i gepek u koji mogu da stanu dva manja kofera.

Kompanija će 2018. u okrugu Monmautšir u Velsu isprobati 20 ovih vozila.

- Ovakvim akcijama stvaramo tržište ljudi koji koriste ekološka vozila. Ipak, bez razvoja pumpi sa vodonikom, ovakvih vozila neće biti mnogo po ulicama - kaže Spouers.

foto: Profimedia

Vozilo ima četiri motora, po jedan u svakom točku, i može da dostigne brzinu od 96 kilometara na sat, a umesto dima, nusproizvod rada motora je voda.

Kurir / E.K.

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track