NISTE IMALI POJMA ZAŠTO SE ONA TU NALAZI: Znate li čemu služi RUČICA na retrovizoru automobila?
Foto: Profimedia

Saveti za mlade vozače

NISTE IMALI POJMA ZAŠTO SE ONA TU NALAZI: Znate li čemu služi RUČICA na retrovizoru automobila?

Auto -

Neki vozači nikada ne koriste ručicu na retrovizoru i nikada nisu razmišljali čemu ona služi.

Naravno, iskusni i dugogodišnji vozači sigurno znaju o čemu je reč. Kako god bilo, mala ručica na unutrašnjem retrovizoru sigurno ne služi za vešanje raznih ukrasa...

To je poluga za dan/noć vožnju, odnosno služi za zaštitu vozača od toga da ga noću zaslepe svjetla vozila koji se nalazi iza njega.

Stručnjaci objašnjavaju što se zapravo događa:"Prilikom noćne vožnje može se desiti da vas zaslepe jaka svetla vozila koje dolazi ili vozi iza vas. Na donjem delu retrovizora je ručica koju gurnete ili povučete. Ogledalo se pomeri prema dolje ili gore i jaka svetla iza vas vam ne smetaju. Vratite polugu u početni položaj i ogledalo će se vratiti identičan položaj", objašnjava instruktor vožnje.

Instruktori su dodali da se i unutrašnji i vanjski retrovizori nameštaju tek pošto je vozačevo sedište u položaju koji je najugodniji za vožnju.

Takođe, kada nameštate unutrašnje ogledalo, dobro pazite da ga ne zamrljate prstima i održavajte ga čistim kako bi vidljivost bila najbolja moguća. Upravo taj retrovizor prikazuje objekte najrealnije.

Foto Profimedia
Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track