35 GODINA SRPSKOG AUTA: Šta se čuje kad zalupiš vrata juga? Kupite jugo, ne traje dugo...
Foto: Youtube/screenshot

Nostalgično

35 GODINA SRPSKOG AUTA: Šta se čuje kad zalupiš vrata juga? Kupite jugo, ne traje dugo...

Auto -
Pre trideset i pet godina, tačnije 28. novembra 1980. godine, proizvedeni su prvi serijski primerci "juga", samo dan pred 29. novembra, veliki državni praznik koji je trebalo da obeleži i početak proizvodnje jednog potpuno novog modela.

Jedni ga veličaju, dok bi drugi voleli da nikada nije ni postojao. Iako ga u raznim anketama svrstavaju među najgore automobile svih vremena, "jugo" je osamdesetih bio prisutan i na mnogim inostranim tržištima uključujući i Sjedinjene Države.

Nekoliko godina kasnije, 1989. godine pojavio se na listi najjeftinijih modela na američkom tržištu, koju je objavio sajt "ConsumerGuide", "jugo" je zauzeo prvu poziciju. Pre 25 godina automobil iz Kragujevca prodavao se u Americi za tadašnjih 4.349 dolara, pa je na osnovu najniže cene na tržištu prednjačio u odnosu na najbliže konkurente.

"Jugo" je u SAD mogao da se kupi i sa klima uređajem. Paket koji je pored "klime" uključivao i AM/FM stereo uređaj koštao je dodatnih 999 dolara.

Ovaj automobil koji svi dobro poznajemo pojavljivao se i u crtanim filmovima i u filmovima, ali i pesmama: “Umri muški 3”, “Simpsoni”, „Ko je utopio Monu?“, kao i u pesmama “In a Yugo” – Paul Šenklin i “jugo 45” – Zabranjeno Pušenje.

Popularna britanska emisija Top Gear je "jugo" proglasila za jedan najgorih automobila svih vremena. Među stvarima koje su posebno iritirale Džeremi Karksona, voditelja emisije, je to što se tokom vožnje "jugića" njegov mali rezervoar "potroši za oko 2 minuta", a kada je cinični novinar pokušao da demonstrira kočnice Zastavinog modela, završio je pored puta. Na kraju emisije je vrlo prikladno uništen tenkom.

Većina je svesna svih mana ovog automobila, ali ljudi u našoj zemlji i dalje vole ovaj automobil, bez obzira na nedaće u koje ih je stavio.

Zaista postoji puno presmešnih situacija u kojima je glavni akter "jugo".

Nikada niste sigurni u svoj automobil.

What is the proper definition of YUGO.......? If you're driving in one at 30m.p.h. and slam on the brakes YUGO through the windshield.

Posted by I love the Eighties on Monday, November 23, 2015

Uvek su aktuelni vicevi vezani za ovaj nekada popularni automobil.

- Kad bi mu se ugradio još jedan auspuh, koristili bi ga kao kolica.- Automobil za jednokratnu upotrebu. Voziš pa baciš.- Menjam "juga" sa kukom, za "ladu" sa kukom.- Šifra: Kuku meni, kuku tebi.- Zašto prodavci polovnih "jugo" automobila pomeraju kilometar sat unapred?- Da bi kupac pomislio kako "jugo" može toliko da pređe. - Šta se čuje kad zalupiš vrata "juga"?- Jače!!!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track