ŠVEDSKI STANDARD: Vozili smo volvo XC90, avantura u prvoj klasi!
Foto: Marko Mitrović - Kurir.rs

LUKSUZNA TVRĐAVA

ŠVEDSKI STANDARD: Vozili smo volvo XC90, avantura u prvoj klasi!

Auto -
Elegantan dizajn, sofisticirana linija, inovativna tehnologija, samo su neki od kvaliteta koji krase ovo prefinjeno vozilo, u potpunosti oblikovano prema ljudskim potrebama.
1 / 8 Foto: Marko Mitrović - Kurir.rs

Prvi utisak koji se stiče kada vozite ovaj luksuzni spoj švedskog dizajna, kvaliteta i funkcionalnosti, neodoljivo podseća na let prvom klasom. Elegantan dizajn, sofisticirana linija, inovativna tehnologija, samo su neki od kvaliteta prefinjenog terenca, u potpunosti oblikovanom po potrebama vozača i putnika.

U skladu sa svojom tradicijom, Volvo nastavlja da projektuje i proizvodi vozila obraćajući pažnju prvenstveno na potrebe vozača i bezbednost u saobračaju. To nije ni čudno ako uzmemo u obzir podatak da nam upravo iz ovog tabora dolazi genijalni izum, sigurnosni pojas za vezivanje u automobilima.

U ekskluzivnom ambijentu "Gazdinstvo Pule " u Sloveniji, Daniel Trojak, Anders Kamp Jensen sa saradnicima ugostili predstavnike Kurira i medija iz Srbije, Makedonije i Hrvatske i tom prilikom detaljno upoznali sa novim XC90, dostignućima, zadacima, misijom i vizijom razvojnog tima koji stoji iza novog modela.

Bezbednost na prvom mestu

“Posmatrali smo smo statistike nesreća u pravom životu i proučavali realne scenarije nesreća u procesu projektovanja.. Ne pravimo nove sigurnosne sisteme samo da bismo prošli testove, već ih razvijamo sa jasnom željom da spasimo živote. Naš cilj je da u budućnosti učinimo sve da se niko ne povredi ili strada u automobilu marke Volvo. Verujemo da smo razvili najsigurniji terenac na svetu”, izjavio je Dr. Peter Mertens, stariji potpredsednik istraživačkog i razvojnog tima u grupaciji Volvo Car.

Luksuzan enterijer, kvalitetni materijali poput meke kože i drveta, veoma fina obrada detalja poput obrušenog dugmeta za start motora i dugmeta za kontrolu zvuka, samo govore u prilog činjenici da su udobnost i bezbednost putnika definitivno bili u fokusu.

Od opreme izdvojili bismo ekran poput tableta, osetljiv na dodir u stilu modernih touch screen uređaja, koji se nalazi na sredini prednje konzole i potpuno grafički displej ispred vozača od 12,3 inča koji su su, naravno, uključeni u R paket.

Set komandi unutar vozila je potpuno digitalan, oslobođen dugmića i predstavlja nov način na koji koristimo automobil i pristupamo brojnim servisima baziranim na “cloud” sistemima.

Aplikacija za pametne telefone “Volvo On Call” omogućava pristup funkcijama poput daljinskog zagrevanja, lokacije, slanja rute automobilu u pokretu i još mnogo zgodnih opcija. Volvo uz model XC90, standardno nudi mnogo više opreme nego konkurencija.

Ove moćne lepotane pokreću tri varijante motora:

  • Dvolitarski benzinac T6 sa skromnih 320 Ks
  • Dvolitarski D5 dizel sa svojih 225 konja
  • Hibrid T8 sa elektro motorom od čak 80 konjskih snaga

Svi motori u ponudi imaju četiri cilindra. Sve varijante imaju pogon četiri točka a cena kreće od 61.500 do najskupljeg svakako, hibrid za koji biste morali da izdvojite i do 93.330 evra.

Odgovorno i prema ljudima i životnoj sredini

Beskompromisna “Twin engine” tehnologija koju je Volvo razvio u saradnji sa Siemens-m u modelu T8, sa 400 konjskih snaga, odgovorna je za veoma nizak nivo CO2 emisija, svega 59 g po pređenom kilometru, što ove luksuzne tvrđave čini najčistijim premium SUV vozilom na tržištu”.

Najzanimljiviji u ponudi je svakako hibrid koji uz moćan benzinac koristi i električni motor od 87 KS. Za ubrzanje do 100 km / potebno je samo 5,6 sekundi, a naravno, možete se voziti samo i na baterije.

Ako imate visoke standarde, tražite ništa manje od harmoničnog dizajna sa naprednim rešenjima za bezbednost i udobrnost, onda je naša preporuka definitivno Volvo XC90.

Marko Mitrović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track