ZVEZDANE STAZE TEŠKOG TRANSPORTA: Kurir u Nemačkoj na promociji Mercedesovih kamiona!
Foto: Mercedes, Aleksandar Bečić

EKSKLUZIVNO

ZVEZDANE STAZE TEŠKOG TRANSPORTA: Kurir u Nemačkoj na promociji Mercedesovih kamiona!

Auto -

Novi bezbednosni sistemi, napredna povezanost i efikasnost, uz dorađene vrhunske motore, „Mercedesove“ kamione jasno definišu kao lidere na tržištu

Nemački „Mercedes“ 2016. obeležava dva velika jubileja - 120 godina od proizvodnje prvog kamiona i 20 godina od lansiranja uspešnog teškaša „aktros“.Upravo je „aktros“ poslednje generacije s najnovijim bezbednosnim sistemima bio zvezda međunarodne promocije koju je „Mercedes“ organizovao u svom velikom centru u Virtu, kojoj je prisustvovao i reporter Kurira.Vođeni sloganom „Kamioni kojima možete verovati“, stručnjaci iz „Mercedesa“ postavili su najviše standarde kad je u pitanju ta vrsta vozila, a ključne reči su efikasnost, bezbednost i povezanost.

Aktiv brejk asist... Kamion detektuje mogućnost sudara i automatski koči po potrebi
Aktiv brejk asist... Kamion detektuje mogućnost sudara i automatski koči po potrebi

Na polju bezbednosti najvažnija novina je „aktiv brejk asist“ četvrte generacije (ABA 4). Reč je o prvom sistemu u kamionima koji pored toga što detektuje mogućnost sudara s pokretnim i nepokretnim vozilima ili drugim preprekama i automatski koči po potrebi, sada skenira i pešake i aktivira kočnice ukoliko proceni da je kontakt neizbežan. U efikasnost ABA 4 imali smo priliku da se uverimo na test-poligonu na kom je simulirana takva situacija.

Drugi važan sistem koji je uparen s prethodnim jeste „sajdgard asist“, koji uočava pešake i bicikliste u slepim uglovima prilikom skretanja kamiona i koči ako treba. Prema proceni Udruženja osiguravača Nemačke, očekuje se da će se zahvaljujući sistemu za čak 50 odsto smanjiti broj nezgoda između kamiona i pešaka.

Sajdgard asist... Sistem uočava pešake i bicikliste u slepim uglovima i koči ako treba
Sajdgard asist... Sistem uočava pešake i bicikliste u slepim uglovima i koči ako treba

„Mercedesovi“ inženjeri su uspeli da naprave snažnije motore, koji troše manje i oslobađaju manje CO2. Rezultat toga je smanjenje potrošnje najnovijih modela „aktros“ za oko šest procenata, odnosno za čak 15 odsto u odnosu na prethodnu generaciju. „Mercedes“ se tako pokazao dominantnim u više od 2.000 duela s konkurencijom na kojima se meri potrošnja goriva. Kamioni sa znakom trokrake zvezde pobedili su u više od 90 odsto takvih testova, sa izmerenom potrošnjom koja je bila najmanje deset procenata niža od drugih.

PovezanostMERCEDES „APTAJM“„Mercedes“ je predstavio funkciju „aptajm“, zahvaljujući kojoj je kamion u potpunosti povezan sa servisnim centrom. Naime, „aptajm“ konstantno prati kamion pomoću sistema „flit board“, koji u slučaju kvara šalje podatke „Mercedesovom“ servisnom centru. Ti podaci se potom analiziraju i problem se rešava u najkraćem roku, čak i ako je u pitanju kvar koji je neophodno brzo rešiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja