PONAŠAJTE SE ODGOVORNO PREMA SEBI  Negativan uticaj infracrvenih talasa na kožu
Foto: Shutterstock

PAŽNJA

PONAŠAJTE SE ODGOVORNO PREMA SEBI Negativan uticaj infracrvenih talasa na kožu

Život -

Bez sunca na Zemlji nema života, ali koliko god je ono veličanstveno, toliko je i opasno, naročito zbog štetnog zračenja koje nam šalje. Sunce proizvodi elektromagnetne zrake, od kojih je nama vidljiv samo jedan manji deo. Sunčevo zračenje može se podeliti prema spektru talasne dužine na: infracrveno zračenje koje je odgovorno za osećaj toplote, zatim vidljivo zračenje i ultraviolentno - UV zračenje.

Od ukupne sunčeveenergije koja dolazi do površine Zemlje, najveći deo zračenja, od čak 56 odsto, predstavlja IR zračenje (koje zagreva planetu),

39 odsto je vidljivo svetlo i oko pet odsto predstavlja UV zračenje. Infracrveno zračenje je značajan faktor spoljne sredine, ima sve veći uticaj na zdravlje ljudi, a posebno na kožu. Postoje različite vrste infracrvenog zračenja, a štetni i opasni su infracrveni A zraci (IR-A).

Dermatolozi poručuju da je IR-A četiri puta jače i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno i da dovodi do brojnih i dugoročnih oštećenja kože. To štetno infracrveno zračenje prodire najdublje u kožu, izazivajući brojna oštećenja DNK, zbog čega se direktno povećava rizik od pojave raka kože. Koliko su IR-A zraci jaki i moćni, najbolje govori podatak da imaju terapijsku upotrebu kod malignih tumora, reumatoidnog artritisa i zarastanja rana. Ipak, u svakodnevnom životu se moramo posebno čuvati ovog štetnog infracrvenog zračenja.

Zaštita od štetnog sunčevog zračenja najvažnija je kod dece. Dr Goran Vukomanović, pedijatar iz Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj, ima korisne savete kako najbolje zaštititi mališane tokom letnjih meseci: - Prvo što svaki roditelj spakuje u putnu apoteku je krema za sunčanje.

Bitno je da se izabere adekvatna zaštita od sunca, sa visokim zaštitnim faktorom, preporučena za uzrast deteta, i da se dete redovno maže. Sunčevi zraci su najjači od 11 do 16 sati (a u južnijim predelima od 10 do 17), pa je decu u tom periodu potrebno sklanjati sa sunca koliko god je to moguće.

Preterano izlaganje kože suncu već od prvog dana ima veliki uticaj na stanje kože tokom celog života. Krema za sunčanje se nanosi na sve delove kože desetak minuta pre izlaska na sunce. Mazanje deteta se ponavlja u zavisnosti od boje njegove kože, pigmenta i prethodne izloženosti kože suncu. Za bebe i malu decu obično je potrebno ponovno mazanje kože na svakih pola sata. Potrebno je da se koriste preparati koji imaju dokazanu efikasnost u sprovedenim studijama, jer korišćenje krema koje nisu proverene može da dovede do opekotina i oštećenja kože.

Obratite pažnju da odabrana krema obavezno ima zaštitu od infracrvenog

IR-A zračenja, koje je četiri puta opasnije i štetnije od UVA i UVB zračenja zajedno. Idealno bi bilo da odabrana krema štiti takozvanim inovativnim prirodnim filterima.

SAVETI ZA PRAVILNU ZAŠTITU OD NEGATIVNOG

SUNČEVOG ZRAČENJA:

* Odabrane zaštitne kreme koristiti svakodnevno ako ste izloženi

suncu više od 10 minuta.

* Ponavljati premazivanje zaštitnim sredstvom nakon kupanja,

znojenja ili brisanja peškirom.

* Obratiti pažnju da odabrana krema za sunčanje, osim od UVA i

UVB zračenja, štiti i od infracrvenog (IR-A) zračenja

* Bilo bi najbolje da zaštitna krema ne sadrži veštačke hemijske

filtere kao zaštitu od sunčevog zračenja, bolje rešenje su svakako

mikropigmenti

* Izbegavati izlaganje suncu od 10 do 16 časova

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track