ČUDOTVORNA BILJKA KOJA VRAĆA VID: Nju na VIDOVDAN beru neudate devojke, ali ova božja trava leči sve
Foto: Profimedia

ČUDOTVORNA BILJKA KOJA VRAĆA VID: Nju na VIDOVDAN beru neudate devojke, ali ova božja trava leči sve

Život -

Iako je najpoznatiji u lečenju bolesti oka, ova vidova trava, vidovica ili vidac pomaže i kod respiratornih problema, kao što su bronhitis i grip a takođe i ublažava bolove u želucu i smanjuje probavne smetnje.

Hildamus, poznati istraživač je verovao da može poboljšati vid i onima starijima od 70 ili 80 godina.

foto: Profimedia

U narodu ga još nazivaju i “oči Majke Božje” te “vidovica“ jer je višegodišnjoj tradicijom potvrđeno da je idealan prirodni lek kod bolesti očiju.

Vidac je i danas dostupan i delotvoran lek svima onima koji muku muče s vidom i bolestima očiju, bez obzira je li reč o starosti, infekcijama ili drugom uzroku.

foto: Profimedia

Smiruje upale oka, potiče zaceljivanje, deluje protiv virusa i bakterija u oku, ublažava osećaj suvoće i bolova u očima. Delotvoran je kod pritiska u oku i umora očiju.

Pola čajne kašičice suve biljke zajedno sa kašičicom suhe kamilice prelijte sa malo kipuće vode, tek toliko da navlažite biljke i ostavite da odstoji 1-2 minuta. Tako natopljenim biljkama oblažite oči.

Od mlakog čaja možete napraviti i obloge. Ostavite ih na očima oko 5 minuta, dok ne primetite da se obloga osušio.

Vidac ne smeju da uzimaju osobe s komplikacijama žuči, jetre, akutnog čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Trudnice za vreme trudnoće i za vreme dojenja ne smeju da koriste ovu biljku.

foto: Profimedia

Vidac sadrži eterično ulje, alkaloide, flvonoide (kvercetin, apigenin-glikozide, galotanine), iridoidglikozide (aukubin, katalpol, eufrozid, iksorozid i dr.), zatim lignine, fenilpropanglikozide, minerale, beta karoten, vitamine B, C, E, D, ali sadrži i otrovne suptance (rinantin). Zbog toga se savetuje oprez prilikom konzumiranja ove biljke.

Postoji verovanje da vidova trava pomaže neudatima da za kratko vreme upoznaju budućeg muža. Na svetog Vida rastu dve vrste travčica, vidovčica – jakocrvenog i malog cveta i modra vida, sličnog cveta. Trebalo bi pronaći obe, ubrati i staviti pod jastuk, a potom pre spavanja izgovoriti: “Sveti Vide neviđeni, dođi dragi suđeni, dođi noćas u moj san, dođi na moj prvi sastanak”. Te devojke, kako se veruje, već u narednih nekoliko dana upoznaće budućeg muža.

(Kurir.rs/narodna medicina)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track