OVA UPALA JE VRLO ČESTA KOD ŽENA: Odmah idite kod lekara, zbog nje možete da izgubite dete!
Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU!

OVA UPALA JE VRLO ČESTA KOD ŽENA: Odmah idite kod lekara, zbog nje možete da izgubite dete!

Život -

Istraživači sa Univerziteta u Helsinkiju proučavali su 256 zdravih žena starosti između 19 i 42 koje su prestale da koriste kontraceptivna sredstva u pokušaju da zatrudne. Ispitivali su u kakvom zdravstvenom stanju se nalaze njihova usta i desni, kao i reproduktivni organi i u narednih 12 meseci došli su neočekivanih rezultata.

Najnovije istraživanje je pokazalo da upala desni može da produži proces začeća tri do četriri puta u odnosu na dame, koje vode računa o oralnoj higijeni. Ukoliko pokušavate da zatrudnite morate voditi računa o oralnom zdravlju, jer bakterije koje izazivaju bolesti desni sprečavaju ovulaciju i stvaranje embriona.

Upala desni (Gingivitis) problem je koja se često javlja kod odrasle populacije. Posledica je loše oralne higijene i uzrokuje je zubni plak koji je pun bakterija koje oštećuju gleđ zuba. Naučnici veruju da infekcija desni i usta vodi do ostalih upala u telu i može da spreči ovulaciju ili stvaranje embriona.

"Naše istraživanje ne daje odgovor na uzroke neplodnosti, ali pokazuje povezanost između paredentopatije i lošeg kvaliteta zuba. Na ovaj način želimo da ohrabrimo mlade devojke da vode računa o oralnoj higijeni", rekla je Susan Paju sa Univerziteta Helsinki. Istraživanje je utvrdilo da žena koje su imali bakteriju u pljuvački ili antitela koji ukazuju na zaraženost, imale tri puta manje šanse da zatrudne, dok one sa bakterijama i znakova oboljenja desni imale četiri puta manje šanse da uđu u drugo stanje.

Kako je upala desni bolest koja ne pokazuje simptome, čiji je krajnji rezultat klaćenje i otpadanje zuba, damama koje pokušavaju da zatrudne se preporučuje da pre nego što planiraju začeće, obave stomatološki pregled, dodaju ishrani folnu kiselinu i smanje kilažu ako imaju višak masnih naslaga.

(Kurir.rs/Srbijadanas, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track