LEGLO BAKTERIJA I GLJIVICA: Ovih 10 stvari nikako ne smete deliti sa drugima!
Foto: Profimedia

RADITE TO ČESTO

LEGLO BAKTERIJA I GLJIVICA: Ovih 10 stvari nikako ne smete deliti sa drugima!

Život -

Dijeljenje higijenskih potrepština s prijateljima, članovima porodice i partnerima ponekad je neizbežno.

Koliko ste puta pozajmile dečkov brijač ili sestrine makazice za nokte? Iako vam se čine bezazlenima, ovakve vam stvari mogu ozbiljno narušiti zdravlje. Dermatolog Vitni Bou i profesor mikrobiologije i patologije dr. Filip Tijerno su otkrili koje stvari nipošto ne biste smeli deliti s drugim ljudima.

foto: Profimedia

1. Sapun

Nakon svake upotrebe, na sapunu ostaju mikrobi sa vaše kože, čak i kada je u pitanju antibakterijski. Sapun nikada nemojte držati u vlažnoj posudici jer je to raj za razvoj bakterija, gljivica i virusa. Sapunom možete preneti čitav niz oboljenja: od želučanog virusa do infekcije stafilokokom koji može uzrokovati ozbiljne bolesti. Jedino ga smete koristiti sa seksualnim partnerom.

2. Peškiri

Ako vaš peškir neprijatno miriše, potrebno mu je jedno pošteno pranje na 95 stepeni jer je prepun bakterija, gljivica i plesni. Vlažni peškiri su pravi rasadnik bolesti pa ih uvek održavajte suvima. Preporučuje se pranje posle četvrtog brisanja.

foto: Profimedia

3. Brijač

Kada se brijete, žilet skida mrtve ćelije kože zajedno s bakterijama, a što ih više ljudi koristi, to je rizik od infekcije veći. Brijanje sa sobom donosi i posekotine pa će bakterije vrlo lako ući u vaš krvotok, a nemojte zaboraviti ni da se krvlju prenose teški virusi poput hepatitisa i HIV-a.

4. Grickalice, makazice za nokte i pinceta

Nokti, pogotovo oni na nožnim prstima, skrivaju razna gljivična i bakterijska oboljenja pa njihovo deljenje nije pametna ideja. Isto tako i pinceta, posebno kada se čupaju urasle dlake. Nakon svake upotrebe obrišite ih alkoholnom maramicom, ali svakako je najbolje imati svoj pribor za uređivanje noktiju i dlačica.

foto: Profimedia

5. Bilo šta u posudici (krema za lice, puder…)

Svaki put kada neko gurne prste u posudicu, bakterije s njih kontaminiraju čitav sadržaj pakovanja pa se prenose na lica osoba koje iza toga koriste kremu.

6. Dezodorans

Kada nanosite dezodorans u stiku, na njega se uhvati mali milion bakterija koje su potencijalni uzročnici infekcija. Ako ste baš prisiljeni koristiti tuđi stik, prvo ga dezinficirajte vatom natopljenom u alkohol.

foto: Profimedia

7. Balzam za usne

Usne imaju bogatu mrežu krvnih sudova tik ispod (vrlo, vrlo tanke) površine kože, pa mikrobi s balzama za usne vrlo lako mogu ući u krvotok.

8. Četkica za zube

Čak i ako isperete četkicu nakon upotrebe, na njoj ostaju bakterije koje se tokom noći razmnožavaju. Vaše bakterije neće vas učiniti bolesnim, ali tuđe vam mogu preneti nove patogene: od onih koji uzrokuju prehladu, do streptokoka.

9. Japanke i papuče za tuširanje

Ako se već želite zaštititi od gljivica pa se obujete pre nego uđete pod tuš u javnoj kupaonici, kakvog smisla ima obuti obuću koju je neko rugi već nosio? Razmislite.

foto: Profimedia

10. Slušalice

Svakako biste trebali izbjegavati deliti slušalice za uši s drugim ljudima. Količina bakterija povećava se ako se tokom njihovog korišćenja znojite (npr. prilikom vežbanja) jer vlaga pospešuje razvoj bakterija. Korištenjem tuđih slušalica rizikujete infekciju ušnog kanala bakterijama poput stafilokoka i streptokoka.

Kurir.rs/ BuzzFeed, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track