NAJČEŠEĆI ZDRAVSTVENI PROBLEM: Top 10 saveta za smanjivanje holesterola
Foto: Profimedia

VODITE RAČUNA O ISHRANI

NAJČEŠEĆI ZDRAVSTVENI PROBLEM: Top 10 saveta za smanjivanje holesterola

Život -

Doktori smatraju kako se nekim promenama u načinu života može znatno smanjiti nivo lošeg holesterola u krvi. Predstavljamo vam deset korisnih saveta koji će vam pomoći da smanjite holesterol.

1. Najvažnije je da smanjite unos zasićenih masti.

2. Jedite nemasno meso - ribu, juneće meso, govedinu, teletinu, kuvanu jagnjetinu i meso divljači.

3. Pijte isključivo mleko sa niskim sadržajem masti. Ovo važi za sve mlečne proizvode – sir i sve proizvode na bazi mleka.

4. Konzumirajte alkohol u umerenim količinama. Ne preporučuje se više od dve čaše alkohola dnevno. Poznato je da umerene količine alkohola povećavaju broj lipida HDL (dobrog holesterola) čime se uništava loš holesterol.

5. Ne zaboravite na redovnu fizičku aktivnost. Hodajte, šetajte ili vozite bicikl. 30 minuta dnevno odvojite za bilo koji vid fizičke aktivnosti.

foto: Profimedia

6. Koristite vitamin E. Ovaj vitamin pomaže u obnavljanju organizma i kod oštećenih arterija koje nastaju zbog visokog holesterola, šećera u krvi ili pušenja.

7. Kalcijum iz pivskog kvasca, vitamin C i vitamin B-6: ovi vitamini su takođe odlični u borbi protiv holesterola.

8. Koristite ulje kukuruza, suncokreta, soje i lana.

9. Svakodnevno konzumirajte ribu - U idealnom slučaju, ribu bi trebalo jesti dva puta dnevno. I bez obzira koliko možda čudno zvučalo, najidealnija vrsta ribe u ovom slučaju bi bila ona "najdeblja": skuša, sardela, haringa, losos i sl.

10. Što se tiče ribljeg ulja, poznata je činjenica kako se ono već duže vreme koristi kod lečenja arterijskih bolesti. Riblje ulje u sebi sadrži dve vrste polinezasićenih masnih kiselina koje su vrlo korisne za arterije. Nakon dve nedelje korišćenja ulja, osetićete poboljšanja.

foto: Profimedia

(Kurir.rs/Zenskimagazin, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track